Știrile 60m.RO

Corupția politică este peste tot: În primării, școli, sau spitale ți se cere mită

Corupția în România, un flagel persistent, este omniprezentă în instituțiile publice – primării, școli, spitale – unde mita a devenit o practică aproape normalizată.

Primul aspect care merită subliniat este complicitatea cetățenilor, fie prin tăcere, fie prin participare activă. Mulți români s-au resemnat în fața corupției, acceptând-o ca o parte inevitabilă a vieții de zi cu zi. Această resemnare duce la perpetuarea unui sistem toxic, unde funcționarii publici și politicienii își condiționează serviciile de primirea de foloase necuvenite.

În primării, corupția se manifestă prin controlul total al primarilor asupra proceselor administrative. De la eliberarea autorizațiilor de construcție până la gestionarea fondurilor publice, totul pare să fie la discreția primarilor și a cercului lor apropiat. Firmele afiliate, adesea controlate indirect de acești oficiali, sifonează fonduri publice, iar procedurile standard sunt adesea ignorate sau încălcate.

În spitale, corupția ia forme și mai periculoase. Actul medical, care ar trebui să fie sacru și necondiționat, este adesea supus unor practici corupte. De la solicitarea de șpagă pentru servicii medicale până la deturnarea fondurilor destinate îmbunătățirii infrastructurii medicale, totul contribuie la un sistem de sănătate precar și ineficient.

Școlile și instituțiile de învățământ nu sunt ocolite de acest fenomen. Lipsa investițiilor în infrastructură, numirea politică a directorilor, care adesea nu au competențele necesare, și o focalizare excesivă pe meditații private în detrimentul educației formale sunt câteva dintre problemele grave cu care se confruntă sectorul educațional.

Este esențial ca fiecare cetățean să-și asume responsabilitatea și să lupte împotriva acestui flagel, fie prin refuzul de a participa la astfel de practici, fie prin semnalarea lor autorităților competente. Așteptăm comentariile dvs. pentru a afla cum se manifestă corupția în localitatea dvs. și ce măsuri credeți că ar trebui luate pentru a combate acest fenomen.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Comentarii

  1. In fiecare domeniu administrativ sau din justitie exista o uriasa coruptie, incurajata in ultimii 35 de ani prin lipsa de reactie a cetățenilor. Astfel ca politicienii nationali sau locali fura prin contractele atribuite cu dedicatie si prin trucarea concursurilor pentru functiile de conducere, primind in schimb paraindaratul de la cel ajutat sa castige. Apoi in putinele cazuri de dovedire a faptei vreunuia dintre ei, prin platirea unor polite, intra in scena coruptul.mecanism de justitie, pus la punct printr o afiliere a tuturor parlamentarilor aflați pana acum la putere, impreuna cu membrii politici ai Curtii Constitutionale. Cu toții au creat mecanisme de scapare a celor care au furat bani multi in dauna avutului public, adica de la fiecare dintre noi, prin micsorarea pedepselor pentru faptele de mare coruptie si anularea probelor abtinute din interceptari, de fapt singurele metode eficiente de a proba aceste fapte. Micsorand pedepsele au obtinut o perioada mai scurta de prescriere si prin tergiversarile cunoscute, marii corupti au scapat si scapa de raspumdere. De asemena nu se urmareste confiscarea speciala de la corupt, acesta rămânând cu averea furata neatinsa de organele statului.
    Astfel coruptia s a extins la multi magistrati care nu mai condamna decat simbolic marile fapte de coruptie iar CSM ul joaca un rol crucial in salvarea coruptilor mari, mutand judecatorii la instante superioare pentru a tergiversa si a intra fapta in prescriptie.
    Normal ca s a generalizat coruptia la sistemul medical, aici tinand si de mentalitatea cetățenilor care cred ca doctorul merita spaga intrucat ii salveaza viata iar directorii de spitale urmeaza calea descrisa mai sus de coruptie prin atribuirea contractelor.
    Tara este complet esuata si nu mai există sanse de a fi redresata.

  2. Asi fi vrut sa stiu dl. ziaristu cati ani aveai in 1989 , 5, 10 ani sau nici nu existai ? Pentru ca daca nu aveai cel putin 20-30 de ani atunci in 89 inseamna ca nu stii ce sa intamplat acolo doar , citezi din diverse surse mincinoase. A fost o revolutie suta la suta, ca pe fir la un moment dat sa bagat Iliescu , Mazilu (dizedent ), Brucan fost comunist, Petre Roman revolutionar , asta a fost mersul lucrurilor cineva trebuie sa isi asume conducerea revolutiei . Iliescu a fost acceptat pentru ca era cunoscut de liderii armatei si min. de interne , la tvr, alta varianta nu era. Acum ca Iliescu a facut pact cu dracu -adica Securitatea dupa 1 ianuarie 1990 este o alta poveste. Alta varianta decat executia lui Ceausescu nu exista decat razboi civil si riscul de revenirea la putere a lui Ceausescu. Cei care il regreta pe Ceusescu sunt niste sentimentali imbecili. In 25 decembrie nu sa nascut Hristos este doar o sarbatoare impusa arbitrar de un papa si un imparat roman in secolul III. deci nici vorba de crima intr-o zi sfanta …Nimeni nu stie data nasterii lui Hristos, exacta dar se stie ca nu era iarna. Daca vreti sa stiti adevarul despre revolutie cititi cartile si interviurile lui Andrei Ursu , fost director al institutukui revolutiei romane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button