OpiniiPolitică

Cornel Nistorescu: Groapa lui Iohannis

Dacă Eugen Barbu ar fi trăit și astăzi ( și nu l-ar fi mîncat Kovesi, Monica Macovei, Mălin Bot și Tăpălagă etc), poate că ar fi scris celebrul roman cu alte personaje și ar fi plasat acțiunea într-un alt timp.

Poate că personajul din Principele ar fi avut un alt model care ar fi trăit într-o altă lume, un vodă plăvan, mînios și disprețuitor, care era gata să taie capul celui aflat în preajmă dacă ar fi auzit un plînset de copil care să-i tulbure somnul, care să-și medalieze cîinele și șeful pazei, care să ia cucoana cu bazin adînc și poală largă și să o pună paharnic și responsabilă cu albiturile iatacului.

Lumea zănatică și bolnavă a lui Mavrogheni Vodă, transpusă în alt secol, poate în zilele noastre ar fi arătat ca o întrupare jumătate Băsescu, jumătate Iohannis și lumea epică a romanelor Groapa și Princepele s-ar fi întins între Carpați și Balcani și ar fi colcăit prin politica românească pînă la noi. Și acel Mavrogheni, trezit din somnul lui de ființă lenevoasă și pizmuitoare, pe neașteptate ar fi început să strige:

-Băăăăăă!!!!!! Gura!!!!! Urechea la mine!!!!

Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi media! Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă, indiferent de cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi, şi eu şi Guvernul şi coaliţia au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor. Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă. Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris prin ordonanţă garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis. Atunci eu cred că foarte mulţi dascăli care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac”

-Băăăăă!!! Nu vă luați nasul la purtare!!!!

În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?”….. „Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bac şi să meargă la universități. Deci îi pune în dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma, în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”

-Băăăă, vă este clar? Mai vreți ceva? Marș la școală!!! Și să nu vă mai aud pînă mă trezesc că îi trimit pe Bode și pe Hellvig peste voi!

Cam așa a sunat zicerea lui Klaus Iohannis rostită în fața unui paravan amplasat la Bulboaca (Republic of Moldova) pe care era imprimat cîte un ”European Political Community Summit”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button