Știrile 60m.RO

Cornel Nistorescu, despre copia lui Oprescu: Dacă le ia Piedone costița din fasole…

Presupun că Ion Cristoiu s-a amuzat copios cînd a auzit numele celui scos din joben de căcăcioasa Coaliție pentru Primăria Capitalei. Se pronunță mai greu și nu se scrie cu î din a. Drept pentru care majoritatea îl pomenește pe Cristoiu. Adevărul este că figura de vultur pleșuv a profesorului Cîrstoiu derutează. Ai zice că zboară în cercurile înalte și largi ale lumii academice și vînează numai de la înălțime. Și atacă scurt și hotărît numai la pradă mare.

Imaginea nu-i prea departe de evoluția sa. L-a împachetat pe Traian Băsescu să-l nășească și a ajuns decan și director la Spitalul Universitar. Nu-i de colea și nici pentru tot prostul! Medicul ortoped vînează ascensiunea în societate cu încăpățînare. Scară cu scară, post cu post. O parte din familia Băsescu se scarpină îndelung pe țeastă cînd aude de numele finului. Îl consideră un non-caracter. Ai noștri zic altfel, dar ne menținem la un limbaj academic și sintetizăm portretul moral al candidatului cu o împrejurare simplă. După ce Traian Băsescu a părăsit Palatul Cotroceni, profesorul Cîrstoiu l-a dat imediat afară pe ginerele fostului președinte. Acesta asigura partea juridică la Spitalul Municipal și a zburat cît ai zice pește.

Ei bine, de la o asemenea foame de putere pare să fi pornit acordul profesorului Cîrstoiu de a accepta candidatura fără logică propusă de Marcel Ciolacu și înghițită ca fraierul de Nicolae Ciucă. Om al PSD-ului prin tată și al oportunităților prin vocație, profesorul Cîrstoiu a mușcat oportunitatea întinsă cu mîna premierului Ciolacu. Cum să nu joace de partea unui bosumflat în amiaza ascensiunii? Mai mult, cum să nu dea o mînă de ajutor la zburătăcirea Gabrielei Firea?

Lansarea de miercuri are toate conotațiile unui aranjament mizerabil. Prezentarea publică a doctorului Cîrstoiu a început cu serviciile de amabilitate obligatorie ale celor eliminați din joc. Un fel de umilință a anilor 50-60. Adică a sacrificatei PSD și a mortului PNL. Firea și Burduja, amîndoi pretendenți dispuși la orice, au fost trimiși să facă oficiile, acceptînd astfel cîte o palmă peste gură și o retrimitere în front. Să priceapă și poporul și adversarii că taberele s-au înțeles. Adică au picat la pace. Amîndoi au fost forțați să tămîieze personalitatea unui medic care n-avea nici o legătură cu administrarea Bucureștilor. Pînă acum n-am avut parte de nici un semn că doctorul Cîrstoiu ar fi ieșit vreodată din Spitalul Universitar sau că locuiește în București.

A propos-ul lui Cîrstoiu la radioterapie pentru Capitala României nu-i decît o aluzie regretabilă cu o situație medicală personală care se potrivește ca nuca în perete. E mai ceva ca Șoșoacă la NATO! S-a văzut de departe că doctorul Cătălin Cîrstoiu n-are nici un proiect și nici o idee pentru București, că a venit de la cabinet și că a acceptat propunerea pentru a salva o situație care arăta plină de sînge. A scăldat-o zicînd că împreună cu beizadeaua lui Marinel Burduja ne scoate la liman. La această conferință de presă ne-a demonstrat un singur lucru. Că are papagal de politică, dar este lipsit de fibră și de anvergură.

Dar punctul forte al prezentării de miercuri a fost discursul de fanfaron al lui Marcel Ciolacu. Pe zi ce trece, Ciolacu ia avînt și se umflă în timp ce vorbește cu țara și cu istoria, ia viteză și face volum și se bucură copilărește de ecourile și de tropăitul gîndirii sale.

Citez din subconștientul plin de zgomote ale acestuia:

„Am venit cu un proiect pentru Bucureşti, am venit împreună cu un proiect pentru Europa, avem o coaliţie de guvernare coerentă şi dacă românii o să ne dea votul pentru aceste două proiecte, sunt ferm convins că o să venim şi cu un proiect pentru România”, a spus Ciolacu.

Păzea! Ia aflați ce ne așteaptă!

„Dacă a fost să alegem primarul Capitalei în două săptămâni, daţi-ne două săptămâni după 10 iunie şi vom veni şi cu răspunsul la această întrebare”.

Marcel Ciolacu a vorbit despre lansarea lui Cîrstoiu ca la o lansare de Apollo de pe Dîmbovița sau din Ferentari. Sau ca la Unirea Moldovei cu România, rezolvată de dînsul la Buzău cu pescarul de Romașcanu.

Mai cred ceva. Că doctorul Cîrstoiu arată ca un pariu sociologic marca Vasile Dîncu. După mintea acestuia, dacă sforarii și liderii căcăcioasei Coaliții au televiziunile lui Dan Voiculescu și Ghiță, plus Digi Tv, dacă SRI-ul pune umărul din umbră, atunci, în două luni, în România se poate face din Vanghelie sau din Mitică Dragomir cîte un candidat la scaunul de Patriarh sau din Șoșoacă o Nadia Comăneci. Așa și cu Cîrstoiu! Îi iau bisturiul și stetoscopul și îi pun cheia orașului de gît și îl fac idolul bucureștenilor.

Și mai hazos ar fi ca doctorul decan și director al Spitalului Universitar de Urgență București să pretindă să-i rămînă toate aceste funcții și dregătorii și în cazul în care va ajunge primar.

Esența zilei a fost formulată însă de Piedone. Intr-o declarație televizată, Plăcintarul Piedone (produs PUSL) a lansat o formulare sintetică, de mare adîncime filosofică și morală pentru toată această campanie nenorocită.

-Dacă le ia costița din fasole…

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button