Politică

Cornel Nistorescu: Cît ne costă amatorismul lui Ciolacu?

De cînd  s-a proțăpit în scaunul de premier și de cînd l-a adus pe Marcel Boloș la  Finanțe, guvernul Ciolacu o ține într-o  bîlbă continuă. 

Ba că taie, ba că mărește pensiile, ba că trebuie redus de nu știu unde, ba că trebuie mărite  contribuțiile celor mai bogați, ba că dracu’, ba, că lacu’. Cu fiecare declarație publică, am înțeles că  Ciolacu și cei care îl înconjoară  se încurcă în idei, în măsuri, că n-au habar despre ce vorbesc. Tot  felul de ciorne au început  să circule ca O scrisoare pierdută din Caragiale pe la tot felul de televiziuni și site-uri. Din prostie sau pentru a testa reacția cetățenilor. Nu s-a conturat mai nimic. Și nici astăzi, după vizita istorică la Bruxelles, n-am aflat care au  fost concluziile. Ca să ne arate ce mușchi și ce stomac tare are în burdihan, Marcel Ciolacu nu ne-a comunicat ce s-a convenit.

-Dragi români, o să aflați în curînd!

Cu siguranță, Marcel Ciolacu a vrut să facă pe marele demn și să nu ne anunțe care este conținutul acelui „to do list” pe care l-a primit Victor Ponta după eșecul referendumului de destituire a lui Traian Băsescu. De data aceasta, Ciolacu  s-a dus cu surle și trîmbițe la Comisia  Europeană anunțîndu-ne umflat cu mîndria sa patriotică gazeiformă  că nu  se va îndoi sau dezumfla cu nici un centimetru. Este de presupus că a primit și el niște sarcini și o listă de măsuri, dar a înghițit  hîrtia cu obligațiile convenite. De cînd  s-a întors, Marcel Ciolacu o ține într-o analiză și într-o redactare pentru a  întocmi lista măsurilor de luat prin asumarea  răspunderii. Și tot scrie la ea ca un grafoman. Lucrează la împachetarea măsurilor în așa fel încît ele să nu declanșeze o catastrofă electorală. În fapt, Ciolacu și Boloș  se screm din greu la o operă artistică nenorocită. Să înghițim cu toții niște măsuri de  criză și să ne și  bucurăm. Adică, să zicem că  toate-s  bune și dulci, mamă-mamă!

Ei doi și echipele lor se  chinuie să redacteze  un conținut de plan de austeritate care vine și de la Bruxelles  și trebuie prezentat poporului ca o inițiativă proprie, obligatorie pentru salvarea  țării. De la jumătatea lunii iunie, de cînd s-a instalat, guvernul Ciolacu o tot  scaldă în promisiuni,care mai de care mai trăznite, mai mieroase, unele chiar  mai amenințătoare, încercînd să ascundă faptul că  PSD și PNL nu au idei  coerente și orchestrate  despre cum să scotă țara din situația în care au preluat-o.

Iar cele pe care le au nu se pupă de nici un fel.

De cînd tot  trîmbițează idei și măsuri salvatoare, observatorii internaționali, băncile și fondurile de investiții și-au dat seama  că  noii lideri de la București sunt amatori și că o scaldă prostește.

Italia a  luat într-o zi decizia de impozitare cu 40% a profitului bancar și a  aplicat-o de a doua  zi. Scurt și cuprinzător, fără ezitări, fără speculații, fără  declarații de avertizare și fără dezbateri publice.

Guvernul  României  tot  pipăie criza și vrăjește populația în speranța că scoate din ureche sau din pălărie niște soluții miraculoase. Să reducă inflația, să stopeze împrumuturile, să  ușureze bugetul, să reducă numărul de angajați la stat fără să  scuture  aparatul de clienți de partid, să  facă și ei niște bani în plus și să rămînă cu slănina în pod întreagă. Vorba  țăranului, și cu cloșca  grasă și cu puii mari!

Care a fost reacția pe piețele internaționale? Nu ne-a ajuns gaura financiară de miliarde de euro izbutită de   Ludovic Orban, de bezmeticul de Vasilică Cîțu și de generalul în rezervă Nicolae Ciucă și cu nenorocitele de  consecințe pentru finanțele  țării! 

Vorbăria lor nesăbuită și datul cu părere au generat o neîncredere al cărei rezultat  s-a  tradus în dobînda la creditele luate de România. Acestea  au crescut cu o jumătate de procent, dacă nu cu un punct. Faceți un calcul. La un împrumut  de 10 miliarde de euro pe zece ani, cu o dobîndă de 0,5% pe an, rezultă o pagubă de 500 de milioane de euro. Cel puțin două spitale regionale. Flecăreala lor politică menită a ascunde situația economiei românești încăpută pe mîinile unor nepricepuți produce  pagube de mari proporții.

Pentru sume mult mai mici, cei responsabili ar fi arestați și  condamnați pentru trădare de țară sau pentru pagube la bugetul statului!

Pentru cele provocate prin declarații politice tîmpite, ai noștri vor recompense, promovări și onoruri!

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button