Politică

Cornel Nistorescu: Ciolacu, Buzatu și evaziunea de 10%

Mai zilele trecute, cînd Marcel Ciolacu avea să facă o afirmație răsunătoare (”Vreau să vă anunţ cu tristeţe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este Realitatea”), un amic m-a sunat să mă întrebe dacă îmi dau seama cum a măsurat Ciolacu nivelul evaziunii. 

Bună întrebare! Și de unde vrei să știu cum a calculat-o? O fi avut niște date de la poliție, de la Parchet, o fi făcut niște calcule și a aflat diferența. Adevărul este că amicul meu și estimările unor instituții cu antene mai lungi și mai performante decît ale presei zic că evaziunea fiscală este mult mai mare. Numai din TVA nu se încasează 35%.

Ca atare, am luat de bună afirmația lui Ciolacu. O fi 10% din PIB! Și ce măsuri propune primul-ministru al României pentru combaterea acestei evaziuni? O frecție fiscală, menită să protejeze uriașul aparat bugetar de care primul-ministru nu vrea să se atingă. Îi mîngîie cheltuielile și gata! Clienții politici, neamurile, fufele și copiii mahărilor au din ce trăi și o duc bine fără să facă nimic.

A făcut reformă!?
Vineri noaptea și sîmbătă dimineața, același prieten m-a sunat cu disperare. Ai văzut? Ciolaacu știa bine! Buzatu a fost reținut pentru o mită de 10% din valoarea proiectului din Vaslui! Un milion și două sute de mii la portbagaj! Ăsta este procentul de evaziune anunțat de Ciolacu. El știa cît pretinde și cît se dă! Minimum 10% din contractele cu statul. De-aia se bat pentru PNRR, pentru Programul Anghel Saligny, pentru panouri solare și energie verde. Dai 10% și primești contractul. Ce trece pe lîngă este supliment. Așa că Marcel Ciolacu a spus adevărul.

O parte din adevăr, zic eu. Pentru că, atunci cînd a pomenit evaziunea fiscală, n-a zis nimic despre neamurile și pilele lui Buzatu, băgate prin guvern și prin parlament. Tot cu acordul lui Ciolacu. N-o să ridice din umerii săi acoperiți de costume din ce în ce mai scumpe și mai bine croite. Vezi, Doamne, nu știa de băiatul lui Buzatu numit secretar de stat în Guvernul României. Și nici de toți ceilalți imbecili și celelalte pupeze „implantate” prin instituțiile publice.

Toată fermitatea lui Marcel Ciolacu de sîmbătă dimineața cu improvizatul Birou Politic pentru excluderea clanului Buzatu este un praf în ochi. S-au grăbit să joace o comedie de fermitate și integritate, menită să acopere toate practicile mizerabile din funcționarea PSD-ului.

Reținerea lui Dumitru Buzatu este o lovitură pentru partid, mai ales dacă operațiunea DNA se limitează la PSD. Sunt atîtea informații, povești și zvonuri conform cărora pe aceleași principii funcționează și demnitarii PNL, ai UDMR sau ai USR. Cînd investigațiile DNA vor trece pe la toți, vom avea parte de o adevărată curățenie politică.
Pînă atunci, șah politic pre-electoral cu sprijin de la instituțiile statului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button