Cooperativa Marcel: Ciolacu s-a dus la fabrica Coca-Cola și a promis că taxa pe produsele cu zahăr se va întoarce ca ajutor de stat
Premierul Marcel Ciolacu a fost miercuri, la Fabrica Coca Cola din Ploieşti, ocazie cu care a vorbit despre Brifcor şi cum va da companiei ajutor de stat din noua taxă pe produsele cu zahăr.
”În timpul comunismului, când vorbeai de Coca Cola, te gândeai imediat la un sentiment de libertate. Nu neapărat doream să bem Coca Cola, pentru că noi aveam Brifcor, aşa se numea produsul nostru şi norocul dvs este că nu mai există, de aceea, ne-am apucat să bem Coca-Cola”, a spus premierul în cadrul evenimentului.
Şeful Executivului s-a bucurat să participe la inaugurarea unei importante investiţii verzi, finanţată în bună parte cu peste 17 milioane de lei printr-un ajutor de stat.
”Este semnalul că acest guvern acordă o atenţie sporită protejării mediului şi mi-aş dori să văd cât mai multe asemenea proiecte în România. Această linie de decontaminare, care produce PET reciclat, la standardul înalt de calitate necesar în industria alimentară, este modelul de afacere sustenabilă şi responsabilă, demn de urmat.
Este cu atât mai important momentul de azi, cu cât vine cu o lună înainte de lansarea celui mai mare proiect de sustenabilitate din România, sistemul de Garanţie-Returnare, un parteneriat între Guvern şi economia privată.
Ştiu că în calitate de principal actor al industriei sale, Coca Cola şi-a asumat şi rolul de lider în privinţa setării acestui sistem şi mă bucur să văd că, în această privinţă, un mare investitor privat este în aceeaşi tabără cu Guvernul şi cu Ministerul Mediului, care nu a mai acceptat de această dată o altă amânare a acestui proiect”, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a continuat cu laude la adresa Coca-Cola.
”Anul trecut aţi avut investiţii de peste 145 de milioane de lei, iar anul acesta v-aţi propus proiecte de peste 200 de milioane de lei. Sunteţi şi o dovadă clară că economia României oferă oportunităţi majore de dezvoltare a unui investitor privat corect şi serios, anul trecut, la afaceri de peste 3,3 miliarde de lei, Coca Cola România a avut un profit care a depăşit 10% cifra de afaceri. Asta înseamnă să faci business adevărat”, a subliniat el.
Taxa de 1% şi supraimpozitarea băuturilor cu zahăr
Premierul a profitat de ocazie ca să transmită că decizia de a impozita cu minimum 1% din cifra de afaceri companiile cu business de peste 50 de milioane de euro nu este împotriva unui investitor important, mai ales că toate cheltuielile cu investiţiile şi amortizarea acestora sunt scoase din calculul de impozitare.
”Este o hotărâre bazată pe echitate fiscală şi pe solidaritatea economico-socială şi veţi vedea în perioada următoare mai multe companii private străine care vin să investească în continuare în România”, a spus premierul.
”Poate v-aţi dat deja seama, cred, datorită vârstei mai ales, că nu sunt un fan al băuturilor cu zahăr. În pachetul de măsuri fiscale pe care mi-am asumat răspunderea am propus inclusiv mărirea accizelor pe acest tip de băuturi, cred că este o decizie legitimă în vederea protejării sănătăţii publice, în special a tinerei generaţii, mai tentată să consume produse cu un aport semnificativ de zahăr.
Începând de astăzi, am un gentleman agreement cu conducerea Coca Cola România, că toată această supraimpozitare se va întoarce către companie, sub formă de ajutor de stat, în noile proiecte de dezvoltare”, a mai declarat premierul.
De curând, Ciolacu a lăudat şi industria de țigări pentru evaziune zero, deşi spunea că tutunul nu e bun.