EconomieSocial

Contabilii ies în premieră la protest, după măsurile anunțate de Marcel Boloș: Este un moment critic!

Contabilii din România s-au unit, în premieră, și inițiază proteste împotriva măsurilor anunțate de către ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Contabilii protestează împotriva măsurii e-TVA, propusă de ministrul Finanțelor, dar solicită Guvernului să oprescă și ”dictatura Ordonanțelor de Urgență”.

”Ne confruntăm cu un moment critic pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. Este timpul să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăți și să cerem schimbări fundamentale.

Și vom face asta prin organizarea și participarea la PROTESTUL CU STRÂNGERE ÎN PIAȚA VICTORIEI ȘI MARȘ CĂTRE ANAF ȘI MINISTERUL FINANȚELOR, via Calea Victoriei

Programul Protestului:

– 8:30 – Ne strângem în Piața Victoriei

– 9:30 – Pornim în Marș pe Calea Victoriei către sediul ANAF

– 10:15 – Sosire sediul ANAF

–  10:45 – Pornim spre sediul Ministerului Finanțelor, prin Bulevardul Libertății prin fața Ministerului Justiției

–  11:00 – Sosire Ministerul Finanțelor

– 13:00 – Finalizare (posibil și intrare la Ministru / SS)

Revendicările contabililor

Scopul nostru principal este eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea. Mai mult, este vital ca vocea noastră să fie auzită și să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanțe. Dorim un dialog constructiv și implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează viețile și afacerile.

Pentru a atrage atenția și a exercita presiune reală asupra autorităților, avem nevoie de participarea voastră. O prezență masivă la marșul de protest va transmite un mesaj puternic: nu mai tolerăm nedreptățile și cerem acțiuni imediate.

Cum Puteți Contribui și Participa:

Invitați prieteni și colegi: Fiecare participant poate aduce alături alte 5 persoane (contabili, economiști, antreprenori etc.). Astfel, putem crește semnificativ numărul celor care sprijină această cauză.

Distribuiți informația: Odată ce materialele de comunicare sunt disponibile, distribuiți-le pe toate platformele de social media. Facebook, Instagram, LinkedIn – orice canal poate ajuta la răspândirea mesajului nostru.

Participați activ la protest: Veniți la marșul din București. Dacă sunteți din provincie, găsiți modalități de transport și cazați-vă temporar la colegii din București. Solidaritatea este cheia succesului nostru.

Furnizați feedback: Completați sondajele și chestionarele care vor fi distribuite în grup pentru a ne ajuta să ne organizăm cât mai eficient.

Rămâneți concentrați: Evitați discuțiile care nu sunt relevante pentru obiectivele noastre. Eliminarea E-TVA, stoparea ordonanțelor de urgență și promovarea dialogului sunt prioritățile noastre absolute.

Facem un apel la solidaritate și acțiune!

Acest protest nu este doar despre fiscalitate, ci despre dreptate și transparență în guvernare. Este despre a ne asigura că avem un cuvânt de spus în deciziile care ne afectează viețile.

Veniți alături de noi pe 8 iulie în București și deveniți parte din schimbare!”, arată organizatorii protestului.

Ce a decis Guvernul la propunerea ministrului Finanțelor

Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri o ordonanţă de urgenţă prin care se extinde utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între companii şi consumatorii finali. Măsura este opţională până la finele anului şi devine obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025, conform Agerpres.

Astfel, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura, reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern.

„Vor fi exceptate de la obligaţia utilizării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura persoanele impozabile care emit facturi pentru operaţiuni care nu sunt supuse TVA-ului sau sumele care nu se includ în baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal, pentru care nu există obligaţia emiterii unei facturi, precum şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare, Comunitatea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Comisia Europeană sau alte organisme internaţionale, forţele armate ale statelor membre NATO, cu excepţia situaţiei în care acestea optează pentru utilizarea sistemului”, transmite sursa citată.

Ce spune Marcel Boloș

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a explicat că măsura decontului de TVA precompletat este necesară, fiind un instrument de reducere a gap-ului de TVA. El a adăugat că, potrivit calculelor de la nivelul UE, sunt 35 miliarde lei care nu sunt încasate din TVA, sumă care ar putea fi virată la bugetul de stat.

„Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent în ceea ce priveşte gap-ul de TVA. Calculele arată că 35 miliarde de lei anual nu se încasează din Taxa pe Valoare Adăugată care ar putea să fie virată bugetului de stat, iar în acest context sub ceea ce înseamnă monitorizarea din punct de vedere al măsurilor de evaziune fiscală din partea Comisiei Europene trebuie să adoptăm măsuri încât banii care se cuvin statului român să fie încasaţi, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili şi nu afectează costurile de operaţionalizare, de funcţionare ale acestora”, a explicat Marcel Boloş, chestionat despre faptul că şi economiştii şi antreprenorii se întreabă de ce este nevoie de acest e-TVA când aveam deja o declaraţie depusă şi e-Factura care îi ajută pe cei de la ANAF să aibă toate datele, marţi la Digi 24.

El a mai spus că nu va fi deloc complicată procedura „pentru că decontul pe care noi îl precompletăm şi îl trimitem până în data de 20 în spaţiul privat virtual are, pe lângă sumele completate în decont, şi raportul, respectiv toate informaţiile de unde rezultă sumele care se regăsesc în decontul precompletat”.

„Nu ar trebui să aibă surprinză”

„Cu alte cuvinte, dacă în modulul e-FACTURA s-au introdus datele corect şi ai 100 de lei introdus în modul, trebuie ca în decont să ai aceeaşi sută de lei. Deci cei care au completat cu seriozitate şi au ţinut la acurateţea informaţiilor şi datelor din modul e-FACTURA în decontul de TVA nu ar trebui să aibă surprinză. Deci foarte important, toate aceste rapoarte care sunt aferente sumelor înscrise în decontul de TVA precompletat însoţesc decontul de TVA. Deci un simplu click se văd sumele unde avem înregistrat în modulul e-FACTURA, respectiv în decontul de TVA, sumele la care noi facem referire”, a mai punctat Boloş.

„Mai mult, acele diferenţe de TVA şi notele justificative intră în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, aşa încât Ministerul de Finanţe are timpul suficient să vadă dacă aceste diferenţe între noi şi contribuabili sunt justificate, să vedem ce tipuri de măsuri se pot lua în intervalul acesta de trei luni”, a continuat ministrul de Finanţe.

„Deci înţelegerea aceasta a mecanismului şi a timpului pe care l-am lăsat, de trei luni de zile pentru Ministerul de Finanţe ca să poată să vadă cum evoluează diferenţele între decontul de TVA precompletat şi ceea ce contribuabilii înregistraţi în evidenţe este suficient, după cum am procedat şi la modulul e-FACTURA. Sigur nu e convenabil acum pentru să zicem experţii din domeniu ca să deruleze această activitate, dar până la urmă discutăm de interesul statului român de a îşi încasa cel mai important impozit pe consum pe care îl are de încasat la bugetul de stat din care finanţăm şcoli, spitale, drepturile de asistenţă socială şi toate cheltuielile publice ale statului român”, a conchis Marcel Boloş.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button