Constructorii trebuie să-şi continue activitatea în ciuda pandemiei de COVID-19, este ceea ce susţin, la unison, companiile din această industrie, evaluată la aproximativ 10 miliarde de euro
„Cred că singura decizie logică acum ar fi aceea de a se lăsa să lucreze atât constructorii care au condiţii de lucru, cât şi industriile de ciment şi materiale de construcţii care să-i alimenteze cu cele necesare. Ar fi păcat să se întrerupă activitatea în construcţii şi să devenim un balast pentru economie“, spune Mihai Rohan, preşedintele patronatului din industria cimentului CIROM, informează Ziarul Financiar.
El motivează că, pe şantiere, constructorii nu lucrează în grupuri mari, ci sunt, de regulă, împrăştiaţi pe distanţe mari, iar dacă se iau măsuri în ceea ce priveşte transportul prin suplimentarea numărului de maşini, se poate asigura un flux normal de lucru.
Industria cimentului numără circa 2.500 de angajaţi, număr la care se adaugă însă şi cei care furnizează serviciile de transport, curăţenie şi pază sau cei care fabrică piese de schimb, ceea ce înseamnă că, de fapt, domeniul producţiei de ciment are între 9.000 şi 10.000 de angajaţi, potrivit estimărilor CIROM. Industria cimentului este dominată de trei mari producători cu şapte fabrici, cu o capacitate totală de producţie de peste 12 milioane de tone pe an.
Ideea continuării activităţii a fost invocată şi de alţi jucători din domeniul construcţiilor, motivând că o repornire a şantierelor şi a fabricilor de materiale va fi dificilă.
„Cea mai bună iniţiativă a guvernului acum ar fi să menţină companiile sănătoase, cu mulţi angajaţi, în viaţă. Ar trebui lansate cât mai urgent proiecte de infrastructură, autostrăzi, drumuri, căi ferate, spitale.
Probabil după ce se termină criza, ne vom da seama că nu avem suficiente spitale.
În cele trei lucruri esenţiale care lipsesc din România – infrastructură, sănătate şi educaţie, aici ar trebui concentrate investiţiile“, a spus Adrian Gârmacea, proprietar al Electric Plus.
În acest moment, cea mai mare temere pentru Adrian Gârmacea este un nou set de măsuri din partea guvernului, care să impună închiderea fabricilor. „Se conturează tot mai puternică şi mai hâdă o criză economică. Oamenii se tem pentru locurile lor de muncă şi vor să vină la serviciu în continuare“, spune el.
Piaţa construcţiilor este estimată la o valoare de 10 miliarde de eruo, potrivit celor mai recente date ale jucătorilor din domeniu. Ponderea materialelor de construcţii se menţine la o treime din total, potrivit datelor ARACO (Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii). În 2019, construcţiile au avut o contribuţie de 6,4% la formarea Produsului Intern Brut, arată datele INS.
În 2018, cel mai recent an pentru care toate companiile au raportat date financiare, în domeniul construcţiilor lucrau 339.000 de angajaţi.