Congresul american a adoptat două rezoluții privind relațiile România-SUA

Ambasada României în Statele Unite ale Americii anunță marcarea aniversării, de către Senat și Camera Reprezentanților prin două rezoluții bipartizane, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și SUA.
În rezoluțiile adoptate de cele două camere ale Congresului american este subliniat rolul important al României în regiunea Mării Negre, sunt apreciate evoluțiile semnificative ale României în domeniul luptei anticorupție și a statului de drept, precum și rolul important al României în înființarea Inițiativei celor Trei Mări și în promovarea unor obiective precum securitatea energetică în timpul președinției române a Consiliului UE.
„Este un moment important pentru relaţia noastră bilaterală și un semn de apreciere pe care Statele Unite îl arată României. Cele două rezoluții reflectă, odată în plus, nivelul ridicat al Parteneriatului Strategic dintre SUA și România, parteneriat ce ocupă un loc central în arhitectura de politică externă si de securitate a țării noastre. România și Statele Unite împărtășesc o istorie comună de legături strânse, bazată pe angajamentul comun față de aceleași valori, ceea ce a dus la dezvoltarea unei relaţii privilegiate între statele noastre.”, a declarat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, salutând cele două rezoluții.
În rezoluţia Senatului, iniţiată de senatorul republican Ron Johnson (Wisconsin) și cel democrat Jeanne Shaheen (New Hampshire) este menționat parteneriatul pe termen lung, bazat pe angajamentul comun al celor două țări față de aceleași valori și interese pentru stabilitate și progres democratic. “România găzduiește sediul Diviziei Multinaționale NATO Sud-Est, Brigada Multinațională de Sud-Est și sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore, un element cheie al sistemul de apărare european împotriva rachetelor al SUA”, se arată în documentul Senatului SUA, subliniindu-se astfel rolul important al României în asigurarea securității din regiunea Mării Negre.
În document este amintit faptul că în 2018, la aniversarea Centenarului Marii Uniri, guvernatori din aproape toate statele americane au adoptat proclamații de felicitare a României, arătând astfel apropierea și prietenia dintre cele două țări. Iar în 2019 românii au comemorat 30 de ani de la eliberarea de regimul comunist, „un triumf al libertății și demnității”, se mai spune în rezoluție. De asemenea, este subliniat faptul că „poporul român a făcut progrese în eforturile sale de a-și responsabiliza instituțiile și conducerea în lupta continuă împotriva corupției la nivel înalt”.
Prin această rezoluție, Senatul american felicită guvernul și poporul român pentru evoluțiile semnificative realizate în domeniul bunei guvernări, a luptei anticorupție, statului de drept și a reformelor economice. Senatul SUA încurajează Guvernul Statelor Unite să facă în continuare demersuri pentru a determina o prezență crescută a NATO în România, adaptată la evoluția amenințărilor din regiunea Mării Negre.
În rezoluţia Camerei Reprezentanților, iniţiată de reprezentantul democrat al statului New York, Gregory Meeks, și cel republican al statului Carolina de Sud, Joe Wilson, este apreciată misiunea echipei medicale trimisă de România în statul Alabama pentru a ajuta la eforturile de gestionare a epidemiei COVID-19, ca fiind „un semn de solidaritate și prietenie între poporul român și cel american”.
Documentul remarcă perioada în care România a deținut Președinția Consiliului Uniunii Europene, perioadă în care țara noastră a promovat obiective precum securitatea energetică, apărarea proprietății intelectuale, a drepturile omului și cooperarea regională în Balcani și zona Mării Negre.
Totodată, în rezoluție este subliniat rolul României în înființarea Inițiativei celor Trei Mări, precum și în asigurarea securității energetice europene.
Prin această rezoluție, Camera Reprezentanților a SUA sprijină consolidarea continuă a relațiilor dintre Statele Unite și România, urmărind unitatea și solidaritatea transatlantică. De asemenea, este reafirmat suportul acordat României și poporului român în urmărirea constantă a progreselor democratice, politice, sociale și economice, subliniindu-se legăturile apropiate bazate pe valori și interese comune dintre cele două țări.
Textele oficiale al rezoluțiilor pot fi accesate aici și aici.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …