Comunicat de presă – Spitalul Militar Central

Spitalul Militar Central va implementa aplicaţia Coronavirus COVID-19 România

Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, a finalizat, în data de 29 mai 2020, procesul de evaluare al propunerilor de proiecte din Planul Naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică „Sănătate”, Competiţia Soluţii 1 – „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate.”

În competiţie au intrat un număr de 33 de proiecte, elaborate şi susţinute de instituţii de referinţă în domeniul academic şi universitar, medical sau de profil tehnic.

Aplicaţia Coronavirus COVID-19 România, care monitorizează şi centralizează datele cu privire la răspândirea virusul SARS-CoV-2, la nivel naţional, proiect elaborat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, alături de partenerul său CERTSIGN SA, a reuşit să impresioneze comisia de selecţie prin: analiza extrem de riguroasă a stadiului actual al evoluţiei pandemiei cu noul coronavirus; identificarea unei palete largi de modalităţi de aplicare şi potenţiali beneficiari/ utilizatori; identificarea problemelor; definirea obiectivelor măsurabile; gradul de noutate şi de complexitate; metodologia şi tehnicile care vor fi utilizate, instrumentele, echipamentele şi soluţiile software ce urmează a fi aplicate; aplicarea aspectelor de etică care vor fi implicate în cercetare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, dar mai ales prin viabilitatea şi şansele de succes ale proiectului propus.

Colonel medic dr. Silviu Stanciu, Directorul de proiect şi-a propus ca, prin intermediul acestui instrument de cercetare-dezvoltare şi inovare, să se realizeze noi aplicaţii informatice care să susţină noi metode de prevenire, predicţie, control şi monitorizare a transmiterii asimptomatice şi simptomatice în cadrul comunităţilor.

Astfel, aplicaţia Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuţiei spaţiale a tuturor cazurilor confirmate oficial şi o statistică ce arată evoluţia pe zile. În plus, proiectul cuprinde informaţii legate de infrastructura spitalicească, densitatea populaţiei dar şi detaliile relevante ale fiecărui caz în parte.

Principalii beneficiari ai aplicaţiei sunt membrii comunităţii epidemiologice din Direcţiile de Sănătate Publică şi din spitale, experţi care vor beneficia de avantajele identificării rapide ale contacţilor celor infectaţi cu COVID-19 şi, astfel, se vor putea efectua, mult mai facil, anchetele epidemiologice. În consecinţă, acest fapt generează operaţionalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare şi transmitere, în timp real, a informaţiilor relevante pentru fiecare cetăţean).

De asemenea, Serviciile de Ambulanţă şi SMURD, Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgenţă dar şi Consiliile Judeţene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât şi resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituţional şi al autorităţilor publice locale şi centrale, decizii adaptate realităţii situaţiilor epidemice locale, regionale şi naţionale.

La rândul lor, managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluţiilor propuse, prin sprijinul, de netăgăduit, pe care îl oferă aplicaţia Coronavirus COVID-19 România în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecţie şi, implicit, în bugetarea de activităţilor specifice contextului pandemic.

Şi nu în ultimul rând, cetăţenii sunt principalii beneficiari, aceştia fiind avertizaţi, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Având în vedere faptul că, infectarea nu se face instantaneu, fiind necesar un timp de câteva minute pentru transmitere, în momentul notificării, utilizatorul aplicaţiei mobile poate părăsi zona pentru a evita contaminarea. Astfel, soluţia propusă poate contribui, efectiv, la limitarea contaminărilor şi a numărului de cazuri, apărute în comunitate.

Finanţarea şi bugetul proiectului, prin intermediul autorităţii contractante, respectiv Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării se ridică la valoare maximă de 500.000 lei

Durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” este de 12 luni.

Biroul Informare şi Relaţii Publice

%d blogeri au apreciat: