ComunicateȘtirile 60m.RO

Comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Interne

În acest final de săptămână, Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus desfăşurarea unor acţiuni de verificare a respectării măsurilor de protecţie sanitară, pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi pentru a nu permite desfăşurarea unor activităţi care ar duce la creşterea numărului de infectări cu noul tip de coronavirus.

Acţiunile s-au desfăşurat la nivel naţional, în sistem integrat, pentru verificarea respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă la terase, baruri, cluburi în aer liber, pe plaje, activităţi în general unde este semnalată prezenţa unui public numeros.

În total au fost verificate 4.052 de societăţi comerciale, fiind identificate 42 de unităţi economice, care nu respectau măsurile stabilite pentru această perioadă.

Au fost aplicate 11 sancţiuni operatorilor economici pentru organizarea de activităţi în spaţii închise, publice sau private, pentru care sunt instituite interdicţii şi restricţii. Valoarea amenzilor este de peste 10.000 lei.

De asemenea s-au aplicat două avertismente unor persoane fizice pentru că au participat la activităţi pentru care sunt în vigoare interdicţii şi restricţii.

328 de sancţiuni în valoare de aproximativ 40.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală.

19 sancţiuni în valoare de 21.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea, iar 9 sancţiuni în valoare de 4.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de amenajare a teraselor referitoare la distanţarea fizică şi locul prevăzut la mese.

De asemenea, s-au aplicat 344 de sancţiuni la Legea 61/1991, în valoare de aproape 100.000 de lei, precum şi alte 260 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 560 de mii de lei, pentru diverse alte nereguli.

Poliţiştii efectuează cercetări pentru 5 infracţiuni: 3 pentru port fără drept de obiecte periculoase, una pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi una pentru evaziune fiscală.

Misiunile de verificare şi control s-au desfăşurat pe parcursul a două zile, vineri – 19 iunie, respectiv sâmbătă 20 iunie.

La aceste activităţi au participat peste 3. 000 de poliţişti şi 540 de jandarmi, precum şi aproximativ 570 de poliţişti locali, 79 de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, 58 de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi 65 de reprezentanţi ai Ministerului Muncii.

În Capitală, în noaptea de 20 spre 21 iunie, în intervalul orar 21.30 – 02.00 au avut loc 9 controale la cluburile şi restaurantele din zona Parcului „Regele Mihai I”, fiind aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale în valoare peste 170 de mii de lei, astfel:

– 12 sancţiuni în valoare de 10.700 lei pentru nerespectarea legislaţiei privind paza bunurilor şi protecţia persoanelor;

– 5 sancţiuni în valoare de 77.000 lei pentru nerespectarea regulilor de protecţie a consumatorilor;

– 3 sancţiuni în valoare de 43.500 lei pentru abateri de la normele din domeniul sănătăţii publice;

– O sancţiune pentru nerespectarea legislaţiei privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun;

– 2 sancţiuni în valoare de 40.000 lei pentru activităţi comerciale ilicite.

La aceste acţiuni au participat 81 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti de la Serviciul de Ordine Publică, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi Poliţia Sectoarelor 1- 6, precum şi 5 poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi 13 luptători din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

La controale au fost cooptaţi şi 6 inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică, 12 inspectori din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, 6 inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, precum şi 4 comisari din cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti care au verificat respectarea măsurilor ce trebuie aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid 19.

În cadrul acţiunii ordonate de conducerea MAI la nivel naţional au avut loc şi activităţi preventive de informare, dar şi de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă, în mijloacele de transport în comun.

Aceste activităţi au fost desfăşurate în principal de către personal din cadrul structurilor de poliţie locală.

În urma acţiunilor la care au participat peste 4000 de poliţişti locali, au fost aplicate 28 de sancţiuni, în valoare de 2.000 lei, pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măştii de protecţie de către conducătorul auto şi 179 de sancţiuni, în valoare de 11.200 lei, pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măştii de protecţie, de către pasageri.

12 avertismente au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de separare fizică a spaţiului destinat conducătorului mijlocului de transport sau nepăstrarea liberă a primului rând de scaune.

Patru sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea obligaţiei de a monta în locuri vizibile destinate pasagerilor, postere/autocolante/afişe care să cuprindă recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19.

Doresc să fac o precizare:

Cu privire la imaginile apărute în spaţiul public referitoare la nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară în zona unei unităţi de alimentaţie publică din judeţul Constanţa, Corpul de control al Ministrului se va deplasa mâine în acest judeţ pentru a verifica modul de aplicare a Planului de măsuri ordonat în videoconferinţa de săptămâna trecută.

Sănătatea şi siguranţa cetăţenilor sunt priorităţi pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne, care a dispus ca acest tip de misiuni să fie desfăşurate permanent în această perioadă pentru a proteja oamenii şi pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus.

Facem apel la cetăţeni să respecte măsurile de protecţie sanitară şi de distanţare socială pentru a-şi proteja propria sănătate şi viaţă, dar şi pentru a-i proteja pe toţi cei din jur.

Back to top button