Comisia Europeană caută să obţină atribuţii suplimentare pentru a penaliza marile companii din domeniul tehnologiei

Comisia Europeană vrea să deţină atribuţii suplimentare pentru a penaliza marile companii din domeniul tehnologiei, a anunţat duminică publicaţia britanică Financial Times (FT), transmite Reuters.
Planul propus include forţarea giganţilor din domeniul tehnologiei să scindeze sau să vândă unele din operaţiunilor lor europene dacă se consideră că dominaţia lor pe piaţă ameninţă interesele clienţilor şi ale rivalilor mai mici, susţine FT.
Executivul comunitar ar urma să propună noi reglementări până la finalul anului, numite „Actul privind serviciile digitale”, care va spori responsabilităţile social media şi obligaţiile faţă de conţinutul de pe platformele lor.
Propunerile, care vor fi folosite doar în condiţii extreme, includ şi capacitatea de a exclude integral mari companii din domeniul tehnologiei de pe piaţa unică, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un interviu acordat FT.
De asemenea, autorităţile de la Bruxelles iau în considerare un sistem de evaluare care va permite publicului şi acţionarilor să evalueze comportamentul companiei în domenii ca respectarea obligaţiilor fiscale şi viteza cu care retrag conţinutul ilegal, susţine FT.
Activităţile prin care astfel de companii împiedică clienţii să treacă la alte platforme sau forţează clienţii să utilizeze doar un serviciu ar putea duce la sancţiuni mai dure din partea organismelor de reglementare, a explicat Breton.
Şi Cecilio Madero Villarejo, adjunctul directorului general al departamentului de concurenţă de la Comisia Europeană, avertiza recent că organismele UE de reglementare antitrust iau în considerare reglementări mai dure faţă de giganţii din domeniul tehnologiei, forţându-i să facă mai mult pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile.
O astfel de decizie ar putea afecta Facebook, Amazon, Apple şi Google. Cele patru companii se află sub analiza organismelor de reglementare antitrust din Uniunea Europeană, după ce rivalele lor s-au plâns că sunt excluse de pe pieţele cheie. În mod tradiţional, Comisia Europeană ordonă companiilor stoparea practicilor anticoncurenţiale.
Aceasta, însă, ar putea să nu fie suficient, în special pe pieţele digitale, a explicat Cecilio Madero Villarejo.
Sursa: Agerpres
- Ce zic românii: Dacă lucrătorii de la ANAF cred că 5.000 lei e puțin, să se mute în privatÎntr-o țară în care milioane de români trăiesc cu salariul minim, audacitatea angajaților de la ANAF care se plâng că 5.000 lei net e prea puțin pare o palmă pe obrazul celor care muncesc cu adevărat. În privat, un salariat trebuie să producă mai mult decât costă, să justifice fiecare leu și să reziste concurenței. …
- Coldea, „șeful cel mare” al rețelei de influență: DNA îl acuză că vindea protecție în instanță pe sume uriașeUn rechizitoriu DNA de peste 200 de pagini aruncă în aer scena politică și juridică din România. Fostul director al SRI, Florian Coldea, este descris ca liderul absolut al unui grup organizat, acuzat că ar fi vândut influență în justiție contra unor contracte oneroase. Alături de foști colegi din sistem, Coldea ar fi orchestrat o …
- Guvernul Bolojan forțează austeritatea: TVA mărit, pensii tăiate, salarii înghețate. CES dă aviz negativ, patronatele protesteazăConsiliul Economic și Social (CES) a dat aviz negativ întregului pachet fiscal propus de guvernul condus de Ilie Bolojan, care include creșteri masive de taxe și reduceri de beneficii pentru populație. Deși avizul este consultativ, Executivul merge mai departe cu angajarea răspunderii, în ciuda opoziției exprimate de patronate și a impactului economic previzibil sever asupra …
- Bolojan pune rovinieta pe butuci! Amenda se dublează de la 1 septembrie. Românii, revoltați: „Ne jupoaie pe față!”Valul de austeritate impus de Guvernul Bolojan lovește din nou, de data aceasta direct în șoferii români. De la 1 septembrie 2025, amenzile pentru lipsa rovinietei se vor dubla, ajungând chiar la 1.000 de lei pentru un simplu autoturism. În timp ce tarifele cresc, infrastructura rămâne neschimbată. Românii reacționează dur: „E jaf organizat, nu reformă!” …
- Guvernul lovește în propriii angajați! Grevă generală la Casele de Pensii. 500.000 de dosare de recalculare, blocate!Austeritatea impusă de Guvernul Bolojan a aprins scânteia revoltei în instituțiile statului. Angajații Caselor de Pensii din toată țara au declanșat proteste masive după ce le-au fost tăiate sporurile pentru condiții vătămătoare. În plin proces de recalculare a pensiilor, activitatea riscă să fie paralizată complet, iar peste 500.000 de români sunt în pericol să nu-și …