Economie

Combinatul chimic Azomureş anunţă că reia parţial producţia de îngrăşăminte la începutul lunii mai

Combinatul chimic Azomureş anunţă că reia parţial producţia de îngrăşăminte la începutul lunii mai, după patru luni, şi precizează că aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preţ care duc la costuri ridicate pentru îngrăşăminte.

”Azomureş începe repornirea unor instalaţii de pe platformă. De la începutul lunii mai se reia producţia de îngrăşăminte şi de produse pentru industrie. Au trecut 4 luni de la decizia de a opri temporar producţia de îngrăşăminte, pe 17 decembrie 2021, în contextul volatilităţii pieţei gazelor naturale. La momentul respectiv, piaţa gazelor naturale atingea niveluri record, ceea ce făcea imposibilă producţia de îngrăşăminte la preţuri accesibile, nu doar pentru Azomureş, ci şi pentru multe alte fabrici din UE care s-au oprit în aceeaşi perioadă. În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, piaţa energiei din UE a ajuns de la „maxime fără precedent” la „criză totală”. În timp ce piaţa gazului în decembrie părea imposibil de gestionat în intervalul 90-120 euro/MwH TTF (bursa etalon pentru Europa), acelaşi punct de referinţă a atins un vârf de aproape 345 euro/MwH la începutul lunii martie, iar disponibilitatea gazului a scăzut treptat pe măsură ce accesul la aprovizionarea cu gaz rusesc a devenit mai dificilă din cauza sancţiunilor UE”, anunţă compania.

În toată această perioadă, Azomureş împreună cu Fertilizers Europe au atras atenţia UE şi Guvernului României că şocul energetic ar putea duce la o criză a îngrăşămintelor şi a alimentelor. În special în contextul restricţiilor exporturilor ucrainene şi ruseşti prin Marea Neagră, experţii estimează că 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate şi acest lucru are un efect sporit în lipsa îngrăşămintelor. La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a intervenit pentru a încerca să prevină această criză alimentară, stabilind un cadru legal în care statele membre pot sprijini companiile esenţiale pentru agricultură. Polonia (836 milioane euro) şi Germania (20 miliarde euro) au oferit deja pachete substanţiale de ajutor, cu prevederi speciale pentru producătorii de îngrăşăminte.

”Guvernul României nu a stabilit încă nimic concret, dar Ministerele Energiei, Economiei şi Agriculturii lucrează în consultare cu reprezentanţi ai industriei precum Azomureş pentru a lansa un pachet de ajutor similar în cadrul CE”, mai arată compania.

Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Azomureş furnizează şi materii prime (Uree şi Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România. Producţia anuală (în condiţii normale de funcţionare) este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti.

“Toate acestea duc la reluarea parţială a producţiei la Azomureş. Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preţ care duc la costuri ridicate pentru îngrăşăminte, chiar şi cu ajutorul Guvernului. Prin urmare, până la confirmarea pachetului de subvenţii, vom rămâne precauţi şi sub capacitatea normală de producţie, dar în acelaşi timp considerăm că este esenţial pentru o campanie agricolă 2022-2023 de succes să nu mai amânăm momentul repornirii. Anticipăm o producţie limitată de Azotat de Amoniu, Nitrocalcar, Uree şi Melamină în prima perioadă, urmând ca producţia de îngrăşăminte complexe de tip NPK să înceapă în perioada următoare”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureş.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button