Social

Cod portocaliu de caniculă în București și șapte județe. Cum va fi vremea în următoarele zile

Jumătate din țară este și astăzi, 24 iunie, sub cod galben și portocaliu de caniculă cu un disconfort termic ridicat, în timp ce în centrul țării este în vigoare un cod galben de ploi și instabilitate atmosferică, anunță Administrația Națională de Meteorologie. 

Valul de căldură va persista duminică, în Banat, în nord-vestul și nordul Olteniei, în nordul Munteniei, precum și în zona continentală a Dobrogei, disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură – umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități, și izolat va fi caniculă.

Temperaturile maxime, în continuare cu mult mai mari decât cele normale perioadei vor fi cuprinse în general între 33 și 35 de grade. 

Cod portocaliu de caniculă

Cele mai afectate sunt județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București, unde este în vigoare cod portocaliu de caniculă. 

În aceste zone valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime, deși ușor mai scăzute față de cele înregistrate în zilele anterioare, vor fi în continuare deosebit de ridicate. Disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală). 

Furtuni în centrul țării

Azi de la ora 12.00 până la ora 23.00 intră în vigoare și un cod galben de instabilitate atmosferică în zona centrală a țării. 

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului. 

Canicula se menține și mâine

Val de căldură persistă și mâine, cu disconfort termic ridicat în partea de sud a țării, unde va fi cod galben de caniculă. 

În jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei, disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și pe alocuri va fi caniculă. Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi în general de 34…35 de grade.

Cum va fi vremea în București

În București, luni, valul de căldură va persista, disconfortul termic se va menţine ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi. 

Cerul va fi variabil, cu unele înnorări seara și la începutul nopții, dar probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi redusă. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar cea minimă de 19…21 de grade. 

Marți, 25 iunie, se vor menține valul de căldură și disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat. 

Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade, iar cea minimă de 17…20 de grade. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button