Coaliția PSD-PNL-UDMR apără pensiile speciale. Claudiu Târziu (AUR): Ședința comisiilor reunite din Senat, o simplă formalitate
Coaliția PSD-PNL-UDMR apără pensiile speciale. În ședința comisiilor Juridică, de Muncă și de Apărare ce a avut loc marți, 28 martie, a fost dezbătut proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, conform jalonului asumat de România prin PNRR. AUR acuză că dezbaterile sunt de fațadă, partidele aflate la putere adoptă propriile amendamente și refuză să dezbată și să voteze amendamentele partidelor din opoziție.
Senatorul AUR Claudiu Târziu, a declarat că întreaga ședință nu este decât o simplă formalitate. AUR nu a votat niciun amendament propus de coaliția de guvernare. De altfel, aceste propuneri nu îndeplinesc cerințele asumate de România în prin PNRR care prevăd o reforma reală a pensiilor speciale bazată pe contributivitate mai mare a celor care beneficiază de aceste venituri.
„Eu înțeleg ce se întâmplă aici, că este o pură formalitate de aceea nu am găsit de cuviință să reacționăm la dezbateri generale și nici să votăm ceea ce dvs. propuneți. Vom susține amendamentele colegilor din opoziție. Este un formalism, o bătaie de joc și o mizerie pe care o face puterea la adresa parlamentarismului”.
Amendamentele propuse de PSD, PNL și UDMR:
- impozitarea cu 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale (Comisia European cere 30%)
- cumulul de pensii speciale se elimină
- la pensiile militarilor vor fi eliminate cinci sporuri
- magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat
- pensiile se vor indexa anual cu inflația și nu cu salariul
Senatul este primă cameră sesizată în proiectul legii pensiilor speciale, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.
În România există în prezent șapte categorii de pensii speciale, printre care cele ale magistraților, militarilor sau diplomaților. Cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 12 miliarde de lei pe an.