Prima PaginăSocialȘtirile 60m.RO

Cluj. Explicație Halucinantă despre tăierile ilegale din Măguri Răcătău: i-a luat vântul

Imaginile cu dezastrul produs de tăierile ilegale de la Măguri Răcătău, Cluj, sunt ascunse românilor.

Doar ziarele locale se dovedesc a fi libere și prezintă informațiii despre situația de acolo. În acest timp presa centrală tace și ascunde românilor adevărul, tot așa cum nici manifestația importantă din fața porților companiilor austriece de prelucrare a lemnului nu a fost tratată.

Dar cu adevărat halucinantă este explicația pe care a oferit-o presei locale Direcția Silvică Cluj, cea care ar fi trebuit să se ocupe de pădurile din regiune: „pădurarii spun că i-a rupt vântul”.

Iată care sunt explicațiile pădurarilor oferite pentru StirideCluj.RO:

 ”Masa lemnoasă exploatată prezentată în imagini, va informam ca aceasta a fost pusă în valoare de către personalul silvic de la Ocolul Silvic Somesul Rece din subordinea Direcției Silvice Cluj, în urma doborâturilor de vânt produse în perioada 2017-2019, cu respectarea întocmai a instrucțiunilor legale în vigoare, aceasta provenind din fondul forestier proprietate a statului administrat de către Direcția Silvica Cluj prin Ocolul Silvic Somesul Rece. De altfel, volum de masa lemnoasa doborat si rupt de astfel de fenomene meteorologice extreme în perioada amintită a fost de 21.375 mc, suprafață de pădure afectată cifrandu-se la peste 2760 hectare, varsta arboretelor incadrandu-se intre 30 și 90 de ani. La aceasta data, cantitatea de masa lemnoasă exploatată si aflata in faze de exploatare este de peste 14.200 mc”.

Situația este de-adreptul halucinantă. Specialiștii spun că pădurile sunt tăiate și duse la combinatul austriac de prelucrare a lemnului de la Sebeș. Recent acolo a avut loc un protest organizat de către George Simion și Alianța pentru Unirea Românilor, însă asupra presei centrale s-a așezat o cenzură totală.

Companiile austriece de prelucrare a lemnului s-au întins precum un cancer asupra României. Acestea cer de mâncare iar mâncarea sunt arborii tăiați ilegal. Există suspiciunea un protecții la nivel înalt a acestor companii care în Austria au primit interdicția de a mai funcționa.

Tot lemnul a plecat la combinatul Holzindustrie de la Sebeș. Per total, din 1.900 de hectare, dacă le adunăm, mai există azi pădure pe 500 de hectare, restul este ras, la propriu. (Prejudiciul) este de milioane de euro. Asta este realitatea. Dacă luăm prețul de vânzare către populație, de 110-120 de lei/mc, și înmulțim cu minimul – 1.000 de metri cubi la hectar – și mai apoi cu 1.400 de hectare, rezultă 154 de milioane de lei, adică vreo 34 de milioane de euro. A fost un jaf la drumul mare”, a spus Tomoș, pentru Știri de Cluj.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button