Politică

Ciucă, despre certificatul verde: Dacă situația o va impune vom cere Parlamentului sesiune extraordinară, să voteze actuala lege

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi seară, la TVR, că dacă situația epidemiologică din România o va impune va face apel la Parlament să intre în sesiune extraordinară și să voteze actuala lege a certificatului verde.

Un alt scenariu de lucru înaintat de premier în cazul în care situația COVID-19 va escalada în România este să-și asume proiectul de certificat în Parlament, fără să mai ceară aprobarea Legislativului.

Întrebat de jurnalista Ramona Avramescu dacă nu crede că o eventuală asumare poate fi considerată o capcană, Ciucă a răspuns că dacă astfel ”vor muri mai puțini oameni” atunci varianta asumării nu este o capcană pentru el:

  • ”Au fost stabilite protocoale la Ministerul Sănătății, unde au fost nenumărate întâlniri.
  • S-a ajuns la concluzia că este nevoie să sporim capacitatea de acordare a asistenței medicale la ambulatoriu.
  • Medicii de familie reprezintă fundamentul și pot contribui la tratarea cazurilor ușoare.
  • Aceste incidente tragice (incendiile din spitale, n.red.) au făcut subiectul unei discuții aparte și împreună cu factorii de răspundere din minister cu IGSU am căutat să găsim acele măsuri astfel încât să nu mai avem întâmplări tragice.
  • Certificatul ajută în sensul că nu creează presiune foarte mare în interval de timp mic asupra ATI.
  • Ceea ce ne ajută foarte mult e vaccinarea. E suficient să înțelegem că datele furnizate de medici trebuie luate în seamă.
  • Trebuie să facem un efort și să înțelegem că vaccinul nu ne protejează să nu ne infectăm, ci să nu facem forme grave ale bolii. La fel ca în Marea Britanie.
  • Dacă am fi comunicat mai bine și i-am fi lăsat pe specialiști să fie vectori de comunicare se înțelegea mai bine relevanța vaccinării.
  • Am căutat să identificăm ce poate să facă instituția sistemului medical și ce trebuie să facă Guvernul. Din discuțiile cu domnul ministru înțeleg că există posibilitatea să avem cât mai curând acces la medicamentul anti-COVID.
  • Dacă situația o va impune vom face apel la Parlament să intre în sesiune extraordinară fie să voteze actuala lege, fie să vorbim de o asumare a Guvernului în Parlament. Dacă prin decizia asta mor mai puțini oameni nu este o capcană pentru mine.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button