JUSTIȚIEPolitică

Ciucă a încălcat referendumul lui Iohannis: Codul Penal, modificat prin OUG

Guvernul instalat de Klaus Iohannis a adoptat, azi, un proiect de ordonanță de urgență pentru a alinia art. 155 alin. 1 din Codul Penal la decizia recentă a Curții Constituționale privind prescripția, astfel încât să se evite ca diverși inculpați să scape prin prescrierea faptelor.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că este o intervenție punctuală care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă care ar fi condus la compromiterea foarte multor dosare aflate pe rolul instanțelor.

În ziua de 26 mai 2019, reamintim, în urma unui referendum convocat de președintele Klaus Iohannis, 86% dintre participanți au răspuns favorabil la întrebarea:

”Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

O decizie a Curții Constituționale stipulează, de asemenea, că ulterior unui referendum național, – care, potrivit Constituției, este o formă de manifestare a suveranității poporului -, chiar dacă problematica supusă aprobării nu a fost încă transpusă în legislație, este interzis a se legifera împotriva respectivei problematici.

Guvernul Ciucă a încălcat azi suveranitatea poporului exprimată la referendumul lui Iohannis din 2019 și a modificat Codul Penal prin ordonanță de urgență. O decizie care, desigur, nu va scăpa nesancționată de către președintele Klaus Iohannis

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button