Politică

Ciolacu recunoaște existența discuțiilor despre blocul democratic – un USL 3.0

Întrebat dacă există discuţii cu PNL privind candidatura pe liste comune la alegerile locale sau parlamentare între PNL și PSD, premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, după vizita de lucru la lotul 3 – parte din Autostrada Focşani – Bacău că ”normal că există discuţii.” ”Facem politică. Eu cred că şi PSD şi PNL am adus o stabilitate în România,” a mai spus premierul.

În ziarul Libertatea a apărut azi dimineață informația că PNL și PSD își vor uni forțele într-un Bloc Democratic pentru a învinge împreună AUR la europarlamentare.

În replică, secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat marţi despre discuţii PNL-PSD privind candidaturi comune la alegerile din 2024 că discuții nu există pe acest subiect, la momentul actual, însă PNL nu exclude nicio variantă de alianţă sau candidatură pentru anul viitor.

”Dacă românii îşi vor dori ca să avem în continuare o alianţă la guvernare PNL-PSD, care să conducă România pentru următorii patru ani, aşa vom face. Dacă nu, avem fiecare drumul nostrum.” a arătat Bode.

”Din acest punct de vedere, PNL nu exclude nicio variantă de alianţă, de candidatură pentru anul 2024, începând cu alegerile europarlamentare şi încheind anul cu alegerile prezidenţiale, astfel încât proiectul nostru politic să poată să fie votat de români şi implementat în mandatul 2024-2028. Aşadar, concluzia este simplă, nu sunt discuţii în acest moment pe acest subiect, însă nu excludem, PNL nu exclude nicio variantă de alianţă sau candidatură pentru anul viitor”, a arătat Bode.

Secretarul general al PNL a mai spus reporterilor de la Parlament că partidul își va desemna candidații până la sfârșitul lunii noiembrie, “momentan ne aflăm în plin proces de sondare a opiniei publice.”

PNL face măsurători electorale

”Vrem să facem măsurători cantitative şi calitative astfel încât la sfârşitul acestui an PNL să aibă pe masă toţi candidaţii, cei mai bine poziţionaţi, şi la alegerile europarlamentare, şi la alegerile locale şi la alergerile parlamentare. Deci, vrem să luăm aceste decizii în baza unor studii şi sigur, stând într-o coaliţie de guvernare cu PSD, ducând programul de guvernare la bun sfârşit, atingându-ne obiectivele, nu pot să spun că nu avem în intenţie să ne aşezăm la masă, fiecare cu datele pe care le are, şi să luăm cea mai bună decizie pentru români”, a mai spus liderul liberal.

Despre afirmaţia preşedintelui PSD Marcel Ciolacu că există discuţii pe tema unei candidaturi comune PSD-PNL la alegeri, Lucian Bode a afirmat ”că nu există discuţii punctuale, strict pe acest subiect.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

 1. Motto:
  „Inteligentul învață din greșelile altora, deșteptul din greșelile lui, prostul nu greșește niciodată”.
  (Proverbe și zicători Româneşti)
  Noua alianță ce se prefigurează între PSD și PNL sub numele de “Blocul Democratic” , aminteste de refacerea USL, controversata alianță înființată în 2011, înaintea alegerilor din 2012. Printre altele protocolul USL stipuleaza că liberalii dau candidatul la prezidentiale in timp ce social-democratilor le revine postul de premier. Protocolul preciza clar numele celor doi candidati sustinuti de USL, Crin Antonescu pentru presedinte si Victor Ponta pentru functia de premier. Numai că Victor Ponta care s-a văzut cu sacii în cărută, fiind numit premier în 2012 a încălcat protocolul USL, candidând la alegerile prezidentiale din 2014, din partea PSD, ceea ce a dus la ruperea USL.
  Se pare că liberalii n-au învătat nimic din experienta cu USL si acum sunt pe cale să repete greselile proprii .
  Asa se face că practic în prezent, PNL nu mai există . Decaderea a început încă de la congresul de pomină din 25 septembrie , 2021 când, în plin val patru al pandemiei de COVID-19, s-au adunat la Romexpo, claie peste grămadă, în ceea ce ar putea fi numită mai degrabă o menajerie politică isterică și incontrolabilă, in care cel mai înverșunat dintre ei a fost Rareș Bogdan, care aproape și-a pierdut complet cumpătul într-un discurs mai mult urlat, decât vorbit, a răgnit până a răgusit „Florin Cîțu- presedinte”!
  (Vezi: https://m.facebook.com/4media.INFO/videos/tr%C4%83d%C4%83torul-rare%C8%99-bogdan-florin-c%C3%AE%C8%9Bu-pre%C8%99edinte/328652985724586/
  Ulterior s-a produs apropierea de PSD, desi Partidul Național Liberal avea o decizie statutară a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD.
  Groparul PNL este Klaus Iohannis, cel care, pentru linistea lui, a adus PSD la Guvernare ceea ce a dus la ruperea partidului, prin care adevăratii liberali au părăsit partidul si au infiintat o noua formatiune „FortaDreptei” care militeaza pentru o guvernare liberală de dreapta. Prin urmare, actualul PNL este de fapt fostul PDL , despre care Traian Băsescu spune că se revendică de la Petre Roman si nu au nici o treabă cu Brăteanu.
  După ce Iohannis le-a băgat liberalilor mortul in casă prin alianta cu PSD , PNL a scăzut drastic in sondaje, ajungând la 15%.
  De altfel Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
  – Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
  – Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
  – A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme.
  Numele nefericit de “Blocul Democratic”, duce cu gândul la o altă alianță politică din istoria României, a cărei guvernare a avut consecințe nefaste. Este vorba despre Blocul Partidelor Democrate care a adus la putere partidul comunist. S-a întâmplat după fraudarea alegerilor din 1946.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button