Cine este Elon Musk și ce l-a făcut mare?
Cum a devenit un băiat din Africa de Sud, un antreprenor și inginer american de renume mondial? Povestea lui Elon Musk este o lecție despre cum câteva principii simple, aplicate fără încetare, pot da rezultate uimitoare.
Născut în 1971, în Africa de Sud, fiul unui model și dietetician, Maye Musk, și un inginer electromecanic, Errol Musk, pe care Elon l-a descris drept „o ființă teribilă”, Elon Reeve Musk este cel mai mare dintre cei trei copii ai părinților săi și cetățean a trei țări: Africa de Sud, Canada și SUA.
Musk și-a petrecut copilăria cu nasul în cărți și computere. Un băiat mic, introvertit, a fost ostracizat de colegii de la școală și agresat în mod regulat de bătăuși din clasă, până când a devenit suficient de mare pentru a se apăra în urma unui creșteri bruște în adolescență.
Musk s-a mutat în Silicon Valley în vara anului 1995. S-a înregistrat într-un program de doctorat în fizică aplicată la Universitatea Stanford – dar s-a retras după numai două zile. Fratele său Kimball Musk, care este cu 15 luni mai tânăr decât Elon, tocmai absolvise Universitatea Queen’s cu o diplomă în afaceri și a venit să i se alăture lui Elon în California. Internetul timpuriu începuse să devină popular, iar frații au decis să lanseze un startup pe care l-au numit Zip2, un director de afaceri online echipat cu hărți.
La scurt timp, frații au găsit investitori pentru Zip2 și au transformat ideea într-o companie de succes. În 1999, frații au vândut Zip2 către producătorul de computere Compaq pentru 307 milioane dolari.
Elon a fondat apoi o companie de servicii financiare online, X.com. Principala sa rivală a fost o companie numită Confinity, fondată de Peter Thiel și alte două, la doar câteva luni după X.com, cu birouri în aceeași clădire. Cele două companii au fuzionat în martie 2000 și au preluat numele principalului lor produs, PayPal, un serviciu de transfer online de bani de la persoană la persoană.
Ebay, serviciul de licitație online, a cumpărat PayPal în octombrie 2002 cu acțiuni Ebay în valoare de 1,5 miliarde de dolari. La 31 de ani, Elon Musk, a devenit cel mai mare acționar în PayPal cu 11,7% acțiuni și deținea acțiuni Ebay în valoare de 165 de milioane de dolari.
Pentru companiile pe care le-a fondat, co-fondat și / sau condus de la părăsirea PayPal – SpaceX și Tesla Motors, el și-a riscat întreaga avere câștigată pentru a le construi – toate sunt concentrate pe abordarea a trei riscuri existențiale distincte pe termen lung. Supraviețuirea umanității: risc climatic, risc de dependență de o singură planetă și riscul de obsolescență a speciilor umane.
Tesla Motors, SolarCity și The Boring Company au ca scop abordarea riscului climatic prin accelerarea tranziției către electricitate curată și transporturi electrice.
Potrivit lui Musk, supraviețuirea umană pe termen lung este în pericol dacă rămâne limitată doar la această planetă. Mai devreme sau mai târziu, un anumit dezastru – poate un asteroid, un supervolcan sau un război nuclear – va distruge viața aici. Musk a fondat Space Exploration Technologies Corp, sau SpaceX, în mai 2002, pentru a ne putea salva de pe planetă.
Musk și-a învățat abilitățile necesare în proiectarea rachetelor și este ofițer șef de tehnologie, precum și CEO al SpaceX. O angajare-cheie la început a fost a 11-a angajată care s-a alăturat: Gwynne Shotwell, responsabilă de dezvoltarea afacerilor, a devenit curând mâna dreaptă a lui Musk la SpaceX. Ea a devenit o legendă în lumea tehnologiei spațiale și este posibil ca compania să fi eșuat fără ea.
Musk și alți gânditori spun că superinteligențele generale artificiale (AGSIs) – adică inteligențele mai inteligente decât ființele umane – vor prezenta un risc existențial enorm pentru viitorul umanității.
De aceea, în decembrie 2015, a co-fondat compania OpenAI non-profit pentru a dezvolta un „AI prietenos”. OpenAI oferă acces gratuit la rezultatele sale avansate de cercetare AI; ideea este de a disemina tehnici de siguranță a AGSI și de a împiedica grupurile puternice să monopolizeze AGSI.
Elon Musk nu este un erou perfect, infailibil. Este un creator genial, vizionar și de o capacitate extraordinară, dar este, de asemenea, potrivit unor foști angajați, un om dificil. Lucrează săptămâni de 80 de ore și se așteaptă ca și inginerii săi să muncească la fel.
Adesea este nerăbdător cu colegii, iar când este sub stres, uneori concediază oamenii pe loc pentru ceea ce consideră afișări de incompetență, iar alții ar putea descrie greșeli foarte minore.
În comunicările sale publice, a comis o serie de erori de judecată, trimitând uneori tweeturi incendiare, pentru care ulterior a fost nevoit să își ceară scuze, relatează dw.com.
În mai 2020, Musk a stârnit o furtună de controverse asupra deciziei sale de a redeschide instalația de fabricație Tesla Motors din Fremont, California, după o închidere de două luni, neascultând administratorul districtului Alameda, care a decis că Tesla nu este o „afacere esențială” și ar trebui să rămână închisă datorită restricțiilor pandemiei de SARS-CoV-2 din regiune.
Deși au existat controverse și observații publice, au existat puține erori majore în execuția activității de bază. Având în vedere că Tesla și SpaceX și-au depășit fragilii ani de creștere și sunt acum în drum spre a deveni ”fabrici de bani”, sunt șanse mici ca Elon Musk să încetinească în timp ce se străduiește să-și conducă companiile „ad astra” – spre stele.