China va propune o lege extrem de controversată de securitate națională în Hong Kong
Parlamentul chinezesc a anunțat că o nouă lege a securității naționale din Hong Kong va fi pe ordinea de zi la următoarea ședință, o acțiune care va provoca furie și proteste în orașul semi-autonom.
Legea, care este de așteptat să interzică secesiunea și subversiunea guvernului central de la Beijing, va fi introdusă printr-o metodă constituțională foarte rar folosită, care ar putea ocoli efectiv legislatura din Hong Kong.
Această mișcare ar prăbuși Beijingul în fața protestelor anti-guvernamentale de la Hong Kong și va ridica temeri asupra faptului că autonomia orașului este erodată de manifestările reluată în urma restricțiilor provocate de pandemia de coronavirus.
Înaintea reuniunii anuale a Congresului Național al Poporului (NPC), care începe vineri, purtătorul de cuvânt Zhang Yesui a anunțat că sesiunea din acest an va examina o propunere intitulată: „Stabilirea și îmbunătățirea sistemului juridic și al mecanismului de implementare pentru salvarea securității naționale a Hong Kong-ului. „
„Securitatea națională este baza stabilității unei țări. Protejarea securității naționale servește intereselor fundamentale ale tuturor cetățenilor chinezi, inclusiv a compatrioților noștri din HK”, a declarat Zhang joi la o conferință de presă din Beijing.
El a subliniat că Hong Kong este o parte inseparabilă a Chinei și, „având în vedere noile circumstanțe și necesități”, este „extrem de necesar” ca NPC să își exercite puterea constituțională pentru a delibera o astfel de propunere, adăugând că vor fi dezvăluite detalii suplimentare vineri.
Anunțul a venit după o întâlnire a oficialilor chinezi de top cu delegații din Hong Kong la NPC.
Articolul 23 din Legea fundamentală – Constituția de facto din Hong Kong – solicită administrației locale „să adopte legi proprii pentru a interzice orice act de trădare, secesiune, sediție, subversiune împotriva guvernului popular central”.
Dar la aproape 23 de ani după ce fosta colonie britanică a fost înmânată Chinei, legea nu a fost niciodată adoptată – ultima încercare din 2003 a fost întâmpinată cu cele mai mari proteste din istoria orașului, dar legislația a fost protejată.
Beijingul a fost mult timp frustrat de acest eșec și a solicitat introducerea legislației. Cu toate acestea, deși administrațiile ulterioare din Hong Kong au vorbit despre necesitatea adoptării articolului 23, aceasta nu a fost niciodată înscrisă pe ordinea de zi, aparent din teama tipului de tulburări răspândite observate anul trecut cu privire la o lege de extrădare propusă cu China continentală.
Aceste proteste în masă, care au durat peste șase luni și au devenit din ce în ce mai violente și perturbatoare înainte ca pandemia de coronavirus să le oprească parțial, au reprezentat o provocare majoră pentru controlul Beijingului asupra orașului. În urma unei reuniuni cu ușile închise a celui mai mare organism decizional al Chinei la sfârșitul anului trecut, un comunicat oficial a vorbit despre necesitatea „îmbunătățirii” sistemului juridic din Hong Kong pe care unii l-au văzut ca o referință la articolul 23.
Dennis Kwok, un parlamentar pro-democrație din Hong Kong, a declarat pentru CNN după ce a auzit propunerea: „Este sfârșitul unei țări. Distrugerea completă a Hong Kong-ului”, notează cnn.com.