Știrile 60m.RO

China, judecată pentru pandemie – un precedent periculos

Procesul civil intentat de avocatul de stat Eric Schmitt este împotriva guvernului, a Partidului Comunist Chinez şi a altor oficiali şi instituţii din ţară. În special îi acuză că au „ascuns informaţii cruciale” chiar de la începutul epidemiei, au arestat denunţătorii şi au negat natura extrem de contagioasă a noului coronavirus, relatează Le Figaro

Această ascundere a provocat „o pandemie inutilă şi evitabilă”, care a dus la pierderi de vieţi şi consecinţe economice semnificative, cu pierderi estimate la cel puţin câteva miliarde de dolari în acest stat central al ţării, potrivit documentelor legale.

Preşedintele american Donald Trump a făcut acuzaţii similare spunând că guvernul chinez ascunde imaginea reală a epidemiei din ţară, pe care Beijingul le-a negat.

Beijingul este acuzat în mod special pentru „neplăcerile publice” şi „activităţile anormal de periculoase”. Missouri solicită daune într-o sumă nespecificată. Peste 5.800 de persoane au fost găsite pozitiv în Missouri, care au înregistrat cel puţin 177 de decese, potrivit autorităţilor locale.

La nivel mondial, peste 2,5 milioane de oameni au fost infectaţi şi peste 175.000 au murit din cauza Covid-19, boala cauzată de coronavirus. Potrivit procurorului republican Eric Schmitt, primele transmisii ale virusului între oameni au avut loc la începutul lunii decembrie la Wuhan, oraşul în care a apărut coronavirusul. Cu toate acestea, guvernul a permis răspândirea virusului în ţară, apoi în străinătate înainte de a lua măsurile necesare la sfârşitul lunii ianuarie pentru a stopa contagiunea.

În timp ce ascundeau amploarea epidemiei, autorităţile chineze ar fi păstrat pentru ele însele echipamente de protecţie personală de bună calitate, permiţând totodată exportul de echipamente defecte. Aceste echipamente necorespunzătoare ar fi „pus în pericol viaţa lucrătorilor din sănătate şi a serviciului de urgenta” în ţările afectate de Covid-19.

„Partidul Comunist Chinez a făcut ceea ce fac toate regimurile autoritare: au ascuns adevărul pentru a-şi salva pielea”, a declarat senatorul republican Ben Sasse, care este foarte critic faţă de Beijing. „Odată ce americanii vor invinge acest virus murdar, vom trage la răspundere guvernul chinez corupt”, a adăugat oficialul din Nebraska într-o declaraţie.

Sursa: www.mediafax.ro

Back to top button