Internațional

China e în fierbere din cauza vizitei lui Pelosi în Taiwan

Weibo, cea mai mare rețea de socializare din China, a văzut marți o revărsare de mesaje anti americane înainte de potențiala vizită a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, relatează Business Insider.

Marți dimineață, utilizatorii au făcut ca un subiect de actualitate referitor la Pelosi să urce vertiginos în topul căutărilor pe platformă.

Hashtag-ul subiectului, intitulat „Blinken spune că Pelosi ar putea vizita Taiwanul”, a ajuns în fruntea topului căutărilor fierbinți de pe Weibo în jurul orei locale 10 a.m., adunând peste 600 de milioane de vizualizări în șase ore.

Sub acest hashtag și altele legate de Pelosi s-au găsit zeci de mii de comentarii care o atacau pe deputata sau făceau aluzie la posibilitatea unui război devastator între SUA și China.

„America și Occidentul au jefuit, au prădat și au colonizat, iar în cultura lor nu există conceptul de bunăvoință, dreptate, corectitudine, înțelepciune și credință”, scria un comentariu viral pe Weibo pe acest subiect, care a primit peste 17.000 de aprecieri.

Alte comentarii făceau aluzie la începerea unui război fierbinte din cauza Taiwanului, un utilizator Weibo speculând chiar cu privire la ocuparea Washingtonului DC de către China, în urma unui război între America și China.

„Aceasta este în mod evident o provocare din partea SUA”, scria un alt comentariu care a fost apreciat de aproape 5.000 de ori.

Comentatorul a continuat afirmând că „teatrul estic este pregătit de luptă”, adăugând că avioanele de luptă chinezești ar „zbura direct în Taiwan” dacă vizita va avea loc.

„Haideți să fim martori împreună la istoria reunificării patriei!”, scria în postare.

Unele sub-hashtag-uri privind vizita lui Pelosi au părut să facă referire și la modul în care chinezii ar putea invada Taiwanul din provincia Fujian, care se află peste strâmtoarea Taiwan de insulă.

O postare, în special, a inclus un videoclip care arată cum ar putea trupele chineze să traverseze strâmtoarea Taiwan dinspre Fujian și să debarce de mai multe ori în marile orașe taiwaneze. Postarea a fost făcută cu aproximativ o oră înainte ca pe platformă să înceapă să se răspândească mesaje despre anularea zborurilor interne din Fujian – un posibil semn că spațiul aerian a fost eliberat pentru uz militar.

Pe fondul comentariilor anti-americane, unii utilizatori Weibo au postat, de asemenea, amenințări și insulte la adresa lui Pelosi.

O postare a inclus o fotografie cu ea și fostul premier japonez Shinzo Abe, care a fost asasinat luna trecută. „Îi dorim lui Pelosi o întâlnire de succes în curând cu fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe”, scria în postare.

Sentimentele anti-americane sunt frecvente pe Weibo. De exemplu, în 2020, publicația South China Morning Post a relatat cum utilizatorii chinezi de internet au umplut pagina Weibo a ambasadei SUA cu comentarii pline de ură cu privire la uciderea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

La începutul acestui an, utilizatorii chinezi de pe platforma de socializare au profitat, de asemenea, de o teorie nefondată a conspirației conform căreia coronavirusul COVID-19 a fost produs de laboratoare din Ucraina legate de SUA și au acuzat SUA că sunt responsabile de pandemie.

Între timp, tensiunile dintre SUA și China au crescut din cauza unei posibile călătorii a lui Pelosi în Taiwan.

China a avertizat în repetate rânduri cu privire la un posibil răspuns militar la călătoria lui Pelosi. Casa Albă a avertizat, de asemenea, că vizita ar putea declanșa orice, de la exerciții militare până la lansarea de rachete în strâmtoarea Taiwan.

Pentagonul a declarat săptămâna trecută că este pregătit să o protejeze pe Pelosi cu avioane de vânătoare și nave. Un portavion american și grupul său de atac s-au deplasat, de asemenea, în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Taiwan.

Experții în China se tem că deplasarea lui Pelosi ar putea crea o criză militară a SUA cu Beijingul.

În general, SUA a privit Taiwanul cu „ambiguitate strategică” – nerecunoscându-i independența, dar furnizându-i în același timp arme.

Cu toate acestea, China vede Taiwanul ca pe o provincie renegată. Liderul chinez Xi Jinping a declarat în repetate rânduri că China trebuie să fie reunificată cu Taiwanul.

Dacă Pelosi vizitează Taiwanul, ea ar fi oficialul american de cel mai înalt rang care vizitează insula de când republicanul Newt Gingrich a făcut această călătorie în 1997.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button