Economie

Centralele de apartament, interzise în România

Centralele de apartament vor fi interzise din 2040, Parlamentul a adoptat legea și aceasta urmează să fie promulgată.

Camera Deputaților a aprobat miercuri, 26 iunie, în calitate de cameră decizională, un proiect legislativ pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.   Noile prevederi au fost aprobate în contextul în care un pachet legislativ european vizează interzicerea centralelor de apartament din 2040, precizează Elcen București, producător de agent termic și electricitate, pe pagina proprie de Facebook.

Potrivit modificărilor aprobate de Camera Deputaților, centralele de apartament vor fi înlocuite cu:

–      sisteme de termoficare bazate pe cogenerare/trigenerare;

–      sisteme de termoficare bazate pe surse regenerabile de energie;

–      racordarea la actualele sisteme de reţelele urbane de încălzire sau de răcire;

–      pompe de căldură, panouri termice şi/sau electrice solare, centrale eoliene, precum şi sisteme combinate;

–      captarea energiei din mediu prin schimbătoare de căldură sol-aer;

–      captarea energiei risipită în alte procese prin recuperatoare de căldură.

„Autoritățile de la Bruxelles fac presiuni pe mai multe paliere pentru reducerea consumului de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.  România urmărește obiectivele și contribuțiile naționale la realizarea obiectivelor UE privind energia și schimbările climatice. Cogenerarea este cea mai eficientă tehnologie pentru producerea simultană de energie termică și electrică, capabilă să genereze economii de energie primară și beneficii ecologice într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor”, mai spune Elcen.

Elcen se exprimă pe această temă pentru că are tot interesul ca centralele de apartament, majoritatea pe gaze, să fie interzise iar oamenii să se întoarcă la sistemul centralizat. Cu cât mai mulți s-ar întoarce, cu atât mai mulți bani ar face Elcen.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button