InternaționalȘtirile 60m.RO

Ce țări europene sunt deschise pentru turismul de vară?

Fiecare stat membru se apropie de ridicarea tuturor restricțiilor împotriva răspândirii coronavirus și de redeschiderea frontierelor un pic diferit.

Germania

Unele treceri de frontieră cu vecinii săi Austria, Elveția și Franța au început să se deschidă pe 16 mai, în condiții strict controlate, data de 15 iunie fiind stabilită pentru redeschiderea pe deplin a frontierelor și ridicarea restricțiilor de călătorie inter-UE.

De asemenea, Germania și-a ridicat controalele de frontieră stricte cu Luxemburg în aceeași zi. S-a ajuns la o înțelegere similară cu Danemarca, deși încă nu a fost anunțată o dată.

O propunere guvernamentală oficială de redeschidere a granițelor până la 15 iunie, denumită „Criterii pentru reabilitarea turismului intraeuropean” urmează să fie votată miercuri.

Conform propunerii, avertismentul general de călătorie al Germaniei va fi înlocuit cu sfaturi individuale de călătorie, care evidențiază riscurile separate pentru fiecare țară în parte.

„Revitalizarea turismului este importantă atât pentru călători, cât și pentru industria turismului, precum și pentru stabilitatea economică a țărilor vizate”, se arată în propunerea.

Austria

Viena a stabilit, de asemenea, data de 15 iunie ca dată oficială pentru redeschiderea frontierelor inter-UE ale țării – dar a redeschis două treceri a le frontierei către Ungaria, pe 13 mai, din cauza dificultăților cu care se confruntă persoanele care trăiesc pe o parte a graniței, dar lucrează pe cealaltă.

Austria și-a deschis, de asemenea, granița pentru traficul din Germania, pe 15 mai. Turismul alpin austriac se bazează foarte mult pe vizitatorii germani, deoarece stațiunile montane sunt foarte populare pentru vecini.

Într-adevăr, grupuri mari de oameni care se întorceau în Germania din destinațiile de schi austriece au fost în spatele primei creșteri a numărului de cazuri de coronavirus din Germania. Viena se așteaptă să aibă în curând acorduri similare cu Elveția și cu ceilalți vecini ai acesteia.

Cu toate acestea, autoritățile au declarat că unele controale aleatorii de sănătate vor fi efectuate pentru străinii care intră în țară, deși mai puține decât se fac acum.

Franţa

Sosirile în Franța din zona de frontieră Schengen, care include Elveția, vor fi scutite de carantină. Franța își va păstra încă granițele închise în cea mai mare parte până la 15 iunie, cu excepția persoanelor care au nevoie să călătorească și să plece frecvent pentru muncă.

Franța a încheiat un acord cu Marea Britanie pentru a permite trecerea înainte și înapoi fără carantina obligatorie de 14 zile, văzută ca o măsură economică esențială datorită fluxului de vehicule de livrare care trece între cele două țări.

Însă Downing Street, pe 15 mai, a renunțat la plan, spunând că nu va mai scuti călătorii sosiți din Franța de carantină.

Italia

Țara în care focarul european a fost cel mai serios în primă fază nu a ordonat niciodată tehnic să se închidă granițele, măsurile extreme puse în aplicare pe aeroporturi pentru a stopa răspândirea virusului și închiderile frontierelor comandate de vecinii săi au tăiat în mare parte călătoriile internaționale.

Începând cu 3 iunie, cetățenilor din țările UE li se va permite din nou să călătorească în Italia. Restricțiile privind călătoriile interregionale în Italia vor fi, de asemenea, ridicate la începutul lunii iunie.

Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, a solicitat marți și el relansarea comună a turismului european la jumătatea lunii iunie, referindu-se la ziua în care frontierele se deschid din nou ca fiind o nouă „Zi D”.

„Haideți să lucrăm împreună pentru ca în 15 iunie Europa să se deschidă din nou. 15 iunie este cam ca Ziua D Europeană pentru turism”, a spus Di Maio într-un interviu televizat, referindu-se la proiectul propus în Germania de ridicare a interdicțiilor de călătorie.

„Germania are în vedere termenul limită pentru data de 15 iunie pentru redeschidere. Lucrăm cu Austria și vom lucra și cu alte țări europene”, a spus el.

Turismul este un element major al economiei italiene. În condiții normale, este a cincea cea mai vizitată țară din lume. Turismul reprezintă 10% din PIB și aproape 5% din ocuparea forței de muncă.

Spania

De asemenea, bazată puternic pe turismul străin, Spania și-a redeschis granițele, dar a impus un regulament obligatoriu de auto-carantină de 14 zile tuturor celor care ajung în țară.

Cu toate acestea, Spania a anunțat că va ridica carantina obligatorie de 14 zile pentru vizitatori începând cu luna iulie, ministrul său de externe scriind pe Twitter entuziast pentru a întâmpina turiștii străini.

„Ce a fost mai rău este în spatele nostru”, a scris ministrul de externe Arancha Gonzalez Laya, cu emoji de bikini, ochelari de soare și o valiză.

„În iulie vom deschide treptat Spania către turiști internaționali, vom ridica carantina, vom asigura cele mai înalte standarde de securitate pentru sănătate. Așteptăm cu nerăbdare să vă urăm bun venit!” a scris ea.
Spania a ridicat, de asemenea, restricțiile în unele dintre cele mai mari orașe ale sale luni, cu restaurante și baruri deschise în Barcelona și în capitala Madrid.

Spania atrage în mod normal peste 80 de milioane de turiști pe an, călătoriile reprezentând peste 12% din produsul intern brut al țării.

Portugalia

O altă destinație turistică de top, consiliul de turism din Portugalia a spus că plajele și hotelurile din țară vor fi gata să primească turiștii până la jumătatea lunii iunie. Cu toate acestea, există încă îngrijorare cu privire la modul de verificare a sosirilor dacă au fost testați pentru coronavirus, o măsură pe care guvernul vrea să o pună în aplicare și cum să controleze dacă normele de distanțare socială sunt menținute pe plaje.

O anulare completă a sezonului turistic în acest an ar putea provoca contractarea economiei portugheze cu până la 6%.

Norvegia

Deși nu este un stat membru al UE, Norvegia este membră a Spațiului Economic European și se aliniază cu Europa în privința măsurilor adoptate împotriva coronavirus.
 
Începând cu 13 mai, călătorii din țările UE (inclusiv Marea Britanie), precum și Islanda și Liechtenstein au avut voie să intre în Norvegia pentru muncă sau dacă au membri ai familiei care trăiesc în țară. Decizia este mai puțin legată de turism și mai mult concentrată pe a permite lucrătorilor sezonieri să intre în Norvegia.

Polonia

Pe măsură ce alte țări își restrâng controalele la frontieră, Varșovia a anunțat că restricțiile impuse vor rămâne în vigoare până pe 12 iunie. Cu toate acestea, diplomații, străinii cu reședința în Polonia și șoferii de camioane au primit permisiunea de a trece prin punctele de control la începutul acestei luni.

La fel ca multe state membre ale UE, Polonia nu a dat nicio indicație despre momentul în care călătoriile internaționale din afara Europei s-ar putea întoarce la o aparentă regularitate pre-pandemică.

Islanda

Deși nu este stat membru al UE, Islanda se află în zona Schengen pentru călătorii fără vize și este o destinație populară printre turiștii.

Guvernul a anunțat că, la fel ca mulți dintre omologii săi europeni, va începe să reducă restricțiile la călătoriile străine pe 15 iunie. Cu toate acestea, noii sosiți vor trebui să aleagă dacă se vor supune unui test de coronavirus la sosire sau vor sta 14 zile în carantină oriunde s-au cazat.

Croaţia

Turiștii din Slovenia, țara vecină au reușit să circule în Croația la începutul acestei luni, după negocierea unui acord care scutește turiștii sloveni de carantina obligatorie de 14 zile după ce se întorceau din străinătate, dacă veneau din Croația.

Ministrul croat al Sănătății, Gari Cappelli, a declarat într-un interviu acordat postului radio de stat HRT că o reducere a restricțiilor între cele două frontiere ar putea avea loc „pentru că situațiile noastre epidemiologice sunt similare”.

Turiștii germani, care frecventează numeroasele insule ale Croației din Marea Adriatică, vor avea voie să viziteze Croația cel târziu pe 15 iunie, a spus Cappelli, adăugând că se așteaptă ca în curând să fi încheiate acorduri similare cu alte națiuni ale UE.

Grecia

Grecia a declarat că își propune să își deschidă granițele pentru turiștii europeni până pe 15 iunie, împreună cu alte câteva țări din UE. Cu toate acestea, o dată oficială și nu a fost confirmată oficial.

Grecia a înregistrat una dintre cele mai mici rate de infecție și decese cauzate de pandemia din Europa ca urmare a unor restricții timpurii și extrem de stricte – în unele cazuri, rezidenților nu li s-a permis nici măcar să facă cumpărături alimentare și, în schimb, li s-au adus livrări. Ca atare, țara iese poate mai sănătos din criză decât vecinii săi. Cu toate acestea, guvernul este încă precaut să-și deschidă granițele pentru a o menține astfel.

Grecia a deschis, de asemenea, cafenele pentru servicii în aer liber săptămâna aceasta – marcând unul dintre primii pași pentru ridicarea restricțiilor.

Slovenia

În pofida faptului că noi infecții sunt încă raportate, guvernul Sloveniei a declarat sfârșitul epidemiei COVID-19 în țară și și-a redeschis granițele pentru călătorii UE pe 15 mai.

Rezidenții UE care traversau Slovenia din Ungaria, Italia și Austria au fost, de asemenea, scutiți de carantina obligatorie de șapte zile. Majoritatea rezidenților non-UE vor trebui totuși să stea 14 zile în carantină. Orice persoană care prezintă simptome COVID-19 va fi întoarsă înapoi la frontieră conform noilor reglementări.

Restricțiile pentru turism din țară au început să se redreseze în această lună, deși inițial numai pentru hoteluri și alte întreprinderi mai mici, notează dw.com.

Back to top button