SĂNĂTATE

Ce spune Rafila, despre cazul de la Spitalul Pantelimon, unde 20 de persoane au murit pentru că li s-ar fi administrat incorect un medicament

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat joi seara situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde 20 de pacienți au murit în patru zile la secția ATI, după ce le-ar fi fost administrat incorect un medicament. Rafila a precizat că în acest moment e vorba de o sesizare și că pe linie medicală se va efectua o amplă anchetă.

„A apărut un articol de presă care menționa că a existat o reclamație prin care s-a adus în atenția publică morți suspecte. În secția ATI, 20 de persoane au murit, am văzut și documentul care a fost înaintat directorului de îngrijire (…) Într-adevăr e un număr mare chiar și pentru o secție ATI”, a comentat Rafila subliniind că a trimis Corpul de Control al Ministerului Sănătății să ancheteze cazul.

De asemenea, Rafila a precizat că a cerut și Colegiului Medicilor să intervină, fiind vorba despre o decizie medicală în acest caz.

„Un profesor reputat va sosi împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății, iar la ancheta medicală vor lua parte și reprezentanți din alte secții medicale, pentru a evalua întreaga situație. Până în prezent nu putem avea alte comentarii, pentru că discutăm de o decizie medicală, iar decizia le-a aparținut medicilor. Nici nu avem numele celor care au făcut sesizarea”, a spus Rafila, adăugând că a înțeles că acest caz a fost adus și în atenția organelor penale.

„Cu atât mai bine dacă acest caz a fost adus și în atenția organelor penale. În ce ne privește, noi ne vom ocupa să facem ancheta pe linie medicală”, a spus ministrul.

Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis o anchetă penală după o plângere venită pe emailul instituției, în care erau reclamate morți suspecte ale unor pacienți la Terapie Intensivă, în cadrul Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală, potrivit unor surse judiciare.

În reclamație erau informații referitoare la presupusa reducere a dozei de noradrenalină în cazul unor pacienți, ceea ce ar fi putut provoca decesul a 20 de oameni în ultimele zile, conform acelorași surse. Persoana care a formulat denunțul, cadru medical de la Spitalul Pantelimon, a și fost audiată de către procurori.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button