Știrile 60m.RO

Câte miliarde câștigă statul după creșterea prețului la energie. Calculele furnizorilor de energie din România

Încasări suplimentare, în valoare totală de 43 de miliarde de lei, vin la bugetul de stat din TVA aplicat facturilor mai mari, supraimpozitarea producătorilor și dividende, a afirmat, marţi, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurenţiu Urluescu, citat de Agerpres.

„În primul trimestru al acestui an, statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum şi 2,6 miliarde din dividende”, a spus Laurenţiu Urluescu. „Înmulţind cu patru, rezultă că pentru tot anul, statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru”, a completat el Potrivit preşedintelui Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România, guvernul a acumulat restanțe la plata către furnizori a facturilor compensate. „Furnizorii nu au primit până acum niciun ban drept compensare pentru perioada care începe în aprilie. Pentru perioada noiembrie – martie, primii bani i-am primit după şapte luni, acum au trecut patru luni de la începutul noii scheme, sperăm să primim banii mai repede decât în prima schemă.

Aceasta, deşi legea spune că trebuie să primim banii în 45 de zile. Autorităţile spun că furnizorii au transmis greu informaţiile, dar interesul nostru este să completăm repede şi să luăm banii repede. Dacă am întârziat, a fost din cauza neclarităţilor”, a precizat Urluescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button