Știrile 60m.RO

Cât plătesc românii pentru apa de la robinet. Diferențele enorme între operatorii regionali

Apa a ajuns aproape un produs de lux, se plâng cetățenii, în condițiile în care există operatori regionali care cresc prețul substanțial de la un an la altul.

Conform site-ului Autorității Naționale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) care aprobă tarifele propuse de către operatori și care ține și evidența acestor tarife, la 1 februarie 2023, cel mai mare preț îl are Compania de Apă Buzău, care își taxează clienții cu 8,22 lei/m.c. pentru apă și alți 6,03 lei/m.c. pentru canalizare și epurare, în total, aplicând și TVA 9%, prețul final plătit ajungând la 15,54 lei/m.c..

Operatorul Apa Vital Iași practică un tarif total (apă și canal, inclusiv TVA) de 15,53 lei/m.c., tot peste 15 lei m.c. plătind și abonații societății Apă-Canal Ilfov – 15,30 lei/m.c.. Cu aproape 15 lei/m.c. (14,99 lei), Compania de Apă Olt are al patrulea cel mai mare tarif, urmată de AQUABIS S.A. Bistriţa Năsăud, cu 14,31 lei.

La polul opus, clienții EURO APAVOL S.A. Voluntari plătesc 6,54 lei pentru un metru cub de apă (4,89 lei/m.c. pentru apă și 1,11 lei/m.c. canalizare și epurare, plus TVA 9%), prețul final fiind la mai puțin de jumătate față de prețul plătit de abonații din Buzău.

Prețuri mici sunt și la Borș, aici abonații plătind 6,67 lei/m.c.. Clienții AQUATORONTAL, operator care deservește două localități din Timiș, achită un preț final de 7,3 lei/m.c., HARVIZ Miercurea Ciuc are un preț final de 7,85 lei, iarApă-Canal Sibiu, de 8,17 lei m.c..

„Unele oraşe au sursa de apă foarte aproape”


Pe site-ul Companiei de Apă Olt, un operator care aproape că a dublat prețul apei în trei ani (în martie 2020 se stabilea un preț total de 7,71 lei.m.c., în prezent prețul final ajungând la 14,99 lei/m.c.), se indică mai mulți factori care pot motiva diferențele substanțiale între tarifele diverșilor operatori, respectiv: „topografia terenului: pentru zonele din judeţul Olt, consumul de energie pentru pomparea apei este mai mare, din cauza diferenţelor de nivel; distanţa faţă de sursa de apă: unele oraşe au sursa de apă foarte aproape – chiar în oraş – altele, o aduc de la distanţă, ceea ce duce la costuri crescute de energie; aria de operare: reţelele întinse de distribuție a apei au costuri mai mari de întreţinere (reţeaua de alimentare operată de Compania de Apă Olt se întinde în tot judeţul Olt şi are o lungime de 588 km); volumul de apă consumat: consumul, respectiv vânzarea unor volume mai mari, permite practicarea unor tarife mai mici, prin amortizarea unor cheltuieli fixe”, menționează reprezentanții CAO Olt pe site-ul propriu.

„E un grafic asumat cu cei de la Uniunea Europeană”


Directorul general al CAO Olt, Cătălin Ușurelu, spune că prețul urmează strategia convenită cu Uniunea Europeană la semnarea contractelor de investiții, societatea angajându-se să urmeze un grafic de majorare.

„E un grafic asumat cu cei de la Uniunea Europeană, și nu numai noi, mai toți operatorii (n. red. – care au în derulare investiții din fonduri europene) merg pe aceeași linie. S-a dublat prețul pentru că avem investiții și s-a dublat prețul având în vedere creșterea prețurilor la energie, la gaze, la orice materie primă, de orice fel. Eu, ca și operator, nu pot să operez pe pierdere. Trebuie să am un minim de profit de 5%, pe care trebuie să-l reinvestesc în mentenanță și investiții și restul trebuie să asigur tot ce înseamnă activitatea, de la salarizare, avize și tot ce mai am eu”, a declarat Ușurelu.

Creșterea de tarife, prețul plătit pentru investițiile cu bani europeni FOTO: Fb. CAO Olt

Prețul, în creștere de la un an la altul, ar susține astfel cei aproximativ 300 milioane euro bani europeni care sunt investiți în rețeaua de apă și canal din județ, a mai spus Ușurelu, 2025 fiind anul în care CAO Olt va scăpa de constrângerile convenției încheiate cu forurile europene.

„La anul pot să vă spun că e o creștere mai modică, pentru că ăsta era anul de vârf. Va fi până în 5% creștere, plus inflația, dacă va fi. Pentru că Programul Operațional Infrastructură Mare se încheie la 31. 12. 2023 și noi atunci ar cam trebui să avem mare parte din investiții făcute și acoperite și prin creșterea de tarif”, a adăugat șeful CAO Olt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button