Politică

Casa Unirea, o instituție specializată în delapidarea banilor românilor: PSD a dat țeapă fermierilor

Activitatea Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea a fost reluată, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea primului contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume. Petre Daea a plecat din nou de la ministerul Agriculturii, iar proiectul lui de suflet a rămas doar o poveste frumoasă prin care PSD îi minte de fiecare dată pe fermieri în prag de alegeri.

Cum a delapidat banii românilor clientela de partid a PSD, patronată de Petre Daea

Direcția Generală Control, Antifraudă și lnspecții din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Ruraie, în urma controlului efectuat, a constatat următoarea situație a activității economice și financiare desfășurate de S.N. Unirea S.A., până la data de 31 octombrie 2019:

– Veniturile preponderente realizate de S.N. Unirea S.A. au constat în investirea celor 93,1 milioane Iei (capital social, integral de la bugetul de stat) în depozite bancare, obținându-se în acest fel dobânzile care constituie 59% din totalul veniturilor;

– În anul 2019 (până la data de 31.10.2019), pentru a obține 1.000 de Iei venit, S.N. Unirea S.A. a cheltuit 3.712 Iei; – Pentru realizarea cifrei de afaceri de 259.340 lei au fost cheltuiți peste 1 milion Iei cu salariile, reprezentând astfel de 4 ori mai mult decât cifra de afaceri, dar și 700.176 lei pentru reclamă și publicitate, adică de 3 ori mai mult cifra de afaceri;

– Achiziționarea unui obiectiv de investiții, constând din bunuri mobile și imobile, în valoare de 9 milioane Iei și plata unui avans echivalent cu un milion de euro, cu clauză contractuală prin care se garantează finalizarea contractului, în caz contrar, S.N. Unirea S.A. – implicit Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale urmând să piardă acest avans.

Petre Daea a dat țeapă producătorilor

Gestionarea patrimoniului financiar al S.N. Unirea S.A. a fost în mod deliberat deturnată și viciată, în folosul unor persoane, implicate în actul decizional al societății. Activitatea principală a S.N. Unirea S.A. nu a fost crearea unui cadru în care producătorii autohtoni să fie sprijiniți în mod real să își promoveze și valorifice produsele. Astfel, producătorii nu au fost plătiți conform contractelor încheiate, produsele fiind puse în vânzare cu prețuri mult mai mari decât cele practicate pe piața liberă, fapt ce a condus la imposibilitatea valorificării acestora (a se vedea cazul magazinului deschis la Sibiu). 

În consecință, se poate observa că principalul scop al S.N. Unirea S.A. nu a fost promovarea consumului de produse agroalimentare românești și a producătorilor din România, ci crearea unei instituții al cărei capital să fie la dispoziția clientelei de partid a PSD”, consideră actualii guvernanți. Documentul îl acuză pe Adrian Izvoranu, fostul director al Casei Unirea și fost șef de cabinet al fostului ministru al Agriculturii, Petrea Daea, că ar fi știut de aceste încălcări ale legislației în vigoare. 

Fostul șef de cabinet al fostului ministru al agriculturii, în calitate de director general al S.N. Unirea S.A., nu este străin de metodele frauduloase utilizate în mod sistematic în activitatea S.N. Unirea S.A., în vederea achiziționării din fonduri publice a unor bunuri mobile și imobile care, sub nicio formă, nu pot constitui un sprijin pentru producătorii agricoli autohtoni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button