Economie

Carnea de porc se apropie de 50 lei/kg în magazine. România importă peste 80% din carnea de porc

Cu aproape o lună înainte de Crăciun, prețul la carnea de porc în magazine atinge un nivel la care puțini s-ar fi asteptat vreodată, deși au existat avertismente în acest sens: ceafa de porc fără os se apropie de 50 de lei/kg, față de aproximativ 33 lei/kg, anul trecut, ceea ce înseamnă un plus de până la 50%.

În rețeaua de magazine Auchan, de exemplu, mușchiulețul de porc costă 41 de lei/kg, iar ceafa de porc fără os a ajuns la 35,95 lei/kg cu o reducere de 33%, ceea ce înseamnă un preț normal de 46,5 lei/kg, conform unei oferte valabile până pe data de 14 noiembrie. Spata de porc fără os are un preț de 26,75 lei/kg, iar pieptul de porc cu os feliat, la 700 de grame, poate fi cumpărat cu 18,89 lei.

La Freshful.ro ceafa de porc fără os de la Periș este chiar ceva mai scumpă – între 41 lei/kg și 47,99 lei/kg, dacă cumva credeți că este o greșeală.

La Kaufland, în schimb, în perioada 8-14 noiembrie, spata de porc a avut un preț de 18,99 lei/kg, cu o reducere de 20%, iar pieptul de porc cu os vrac costa 29,9 lei cu o reducere de 20%. În același timp, la Penny, cotletul de porc feliat fără os putea fi cumpărat cu 26,99 lei/kg. Mai trebuie precizat că oferta magazinelor provine în mare parte din import, care a ajuns să asigure undeva la 80% din consum.

Ceva mai accesibil pare porcul în viu, care are un preț care variază între 14 și 18 lei/kg, în general. În județele din sud – Giurgiu și Teleorman kilogramul se vinde cu 14-15 lei, în timp ce la Brăila ajunge la 17 lei și chiar 18 lei la Iași. Pentru amatori, există și Mangalița, iar prețul este de 25 lei/kg în viu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button