Internațional

CARITAS-ul CRYPTO provoacă un scandal politic în America: fraudă de miliade de dolari

Prăbușirea imperiului cripto FTX fondat de Sam Bankman-Fried se transformă într-un nou front de luptă politică în Statele Unite, unde republicanii acuza legăturile dintre democrați și unul dintre principalii lor donatori. Zeci de candidați pentru Congres – majoritatea democrați – au primit contribuții la campaniile lor electorale sau sprijin financiar indirect de la Bankman-Fried, banii acestuia ajutând Partidul Democrat să depășească așteptările analiștilor și să oprească valul roșu anticipat al victoriilor republicane. Compania FTX a miliardarului s-a prăbușit imediat după alegerile intermediare de la începutul lunii noiembrie.

Solicitare oficială

Senatorul republican Josh Hawley (Missouri) a trimis vineri o cerere privind păstrarea corespondenței între agențiile federale și democrați, inclusiv Administrația Biden și comitetele de campanie ale democraților din Camera Reprezentanților și Senat. Solicitarea senatorului republican – care a fost trimisă procurorului general Merrick Garland, președintelui Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, și președintelui Commodity Futures Trading Commission (CFTC), Rostin Behnam, – vizează platforma de tranzacționare a criptomonedelor FTX și fondul Alameda Research.

„Recentele dezvăluiri despre platforma de tranzacționare de criptomonede FTX și fondul său speculativ afiliat, Alameda Research, sunt uluitoare. Raportările publice au dezvăluit că aceste companii și directorii lor, în special Sam Bankman-Fried, un donator de top al Partidului Democrat, au fraudat clienții cu miliarde de dolari. Cei care au realizat aceste acte criminale și facilitatorii acestora trebuie investigați și urmăriți penal în măsura maximă permisă de lege, iar dumneavoastră trebuie să efectuați o analiză completă a conflictului de interese pentru a vă asigura că statutul lui Bankman-Fried ca principal donator al Partidului Democrat nu l-a ferit de supraveghere și responsabilitate.”

Hawley a spus că încearcă să stabilească dacă donațiile politice de peste 37 de milioane de dolari pe care Bankman-Fried le-a făcut către democrați ar fi creat presiune asupra autorităților de reglementare pentru a fi indulgenți cu fostul wunderkink al tranzacțiilor cu criptomonede.

„Miliarde de dolari au fost furate de la investitori și date democraților și organizațiilor de stânga,” a afirmat Hawley în scrisoarea trimisă vineri. „Faptul că această schemă a fost dezvăluită imediat după alegerile intermediare ridică întrebări serioase cu privire la faptul dacă autoritățile federale de reglementare și forțele din domeniul aplicării legii s-au confruntat cu conflicte de interese în identificarea, investigarea și contracararea schemei frauduloase.”

„Pentru a fi clar, Bankman-Fried și-a finanțat donațiile generoase către Partidul Democrat printr-o fraudă rampantă. Rezultatul net a fost că miliarde de dolari au fost furate de la investitori și date democraților și organizațiilor de stânga,” a afirmat Hawley în scrisoarea trimisă vineri.

„Bankman-Fried a fondat Alameda în 2017 și FTX în 2019. FTX a devenit a doua cea mai mare platformă de tranzacționare de criptomonede, a atras investiții de la unele dintre cele mai importante firme de gestionare a activelor din țară, a atras admirația celebrităților și a instituțiilor media proeminente și a fost evaluată la un moment dat la 32 de miliarde de dolari. Dar relatările publice au dezvăluit acum motive substanțiale pentru a crede că aceste companii au fost vehicule pentru fraudă,” a scris republicanul.

„Acțiunile frauduloase ale lui Bankman-Fried erodează încrederea în piețele financiare din SUA. Dar au avut și ramificații politice. Succesul întreprinderii criminale a lui Bankman-Fried l-a făcut pentru scurt timp unul dintre cei mai bogați oameni ai Americii. Și el și-a desfășurat câștigurile obținute în mod ilegal în serviciul Partidului Democrat, apărând în ultimii ani drept al doilea cel mai mare donator individual al formațiunii, după George Soros. În timpul alegerilor din 2020, Bankman-Fried a donat 10 milioane de dolari campaniei prezidențiale a lui Joe Biden. În timpul alegerilor intermediare din 2022, el a donat aproape 37 de milioane de dolari candidaților și cauzelor democraților. Și la începutul acestui an, el a indicat că este dispus să cheltuiască un miliard de dolari – fără precedent – în sprijinul Partidului Democrat la alegerile din 2024,” a afirmat Hawley.

Republicanul a cerut celor trei oficiali să ofere toată corespondența între agențiile lor, Administrația Biden, Comitetul Național Democrat, Comitetul de campanie democrat pentru Congres și Comitetul de campanie democrat pentru Senat în ceea ce privește FTX, Alameda și directorii săi, inclusiv Bankman-Fried, Caroline Ellison și Gary Wang.

Teren de luptă

Bloomberg a scris că solicitarea lui Hawley vine pe fondul mai multor anchete anunțate ale Congresului privind prăbușirea bruscă a FTX și este una dintre cele mai directe investigații politice în ceea ce a fost până acum o reacție bipartizană în Congresul american față de prăbușirea imperiului cripto fondat de Bankman-Fried.

Cei mai importanți membri republicani și democrați din Comisia pentru Servicii Financiare a Camerei Reprezentanților au declarat săptămâna trecută că plănuiesc să organizeze o audiere în decembrie cu privire la colapsul FTX și că se așteaptă să audă inclusiv poziția lui Bankman-Fried.

Analiștii au notat că republicanii au fost nerăbdători să sublinieze că Bankman-Fried, care a fost până de curând miliardar, a fost al doilea cel mai mare donator individual al democraților la alegerile intermediare recente. Dar candidații Partidului Republican au luat și bani de la directorii FTX. Unul dintre principalii locotenenți ai lui Bankman-Fried, Ryan Salame, a dat 23,7 milioane de dolari în cel mai recent ciclu electoral, marea majoritate fiind destinată republicanilor.

Implicațiile politice ale lui Bankman-Fried au determinat, de asemenea, apariția mai multor teorii printre republicanii de pe Capitol Hill. Câțiva congresmeni conservatori au trimis de altfel o scrisoare către secretarul de stat Antony Blinken în care au întrebat dacă ajutorul federal acordat Ucrainei a fost investit în FTX.

Congresmanul Tom Emmer, un republican din Minnesota, a spus, de asemenea, că crede că SEC a ajutat FTX cu „chichițe legale” pentru a obține un monopol de reglementare. El nu a furnizat însă dovezi în acest sens.

O prăbușire istorică

Platforma de criptomonede FTX, care s-a confruntat cu turbulențe extreme înainte de dezastru, a anunțat pe 11 noiembrie că a cerut protecția legii falimentului în Statele Unite și că directorul său general, Sam Bankman-Fried, a demisionat.

„FTX Trading (…) și aproximativ 130 de afiliați ai FTX Group au intrat în procedura voluntară a Capitolului 11” pentru „a evalua și monetiza activele (lor)”, a precizat FTX într-un comunicat pe contul său de Twitter. Printre filialele implicate se numără cele două platforme de tranzacționare (FTX.us în SUA și FTX.com în restul lumii), precum și fondul de investiții Alameda Research, care a fost lansat de Bankman-Fried înainte de FTX.

Bankman-Fried a fost înlocuit de John J. Ray III și „va rămâne pentru a ajuta la o tranziție fără probleme,” potrivit comunicatului. „Regimul Capitolului 11 este adecvat pentru a oferi FTX Group posibilitatea de a evalua situația și de a pune în aplicare un proces care să maximizeze randamentul investiției pentru investitori,” a afirmat Ray. (https://www.foxbusiness.com/markets/new-ftx-ceo-highlights-pervasive-failures-court-filing)

După prăbușirea FTX, averea netă a lui Bankman-Fried a scăzut de la aproximativ 16 miliarde de dolari la nicio avere materială, potrivit Bloomberg. Bankman-Fried și-a cerut scuze utilizatorilor FTX pe Twitter, spunând că „a făcut-o de oaie.”

Potrivit documentelor depuse la tribunal, FTX datorează celor mai mari 50 de creditori ai săi aproape 3,1 miliarde de dolari. Firma – care își are sediul în Bahamas – a spus că datorează aproximativ 1,45 miliarde de dolari primilor 10 creditori ai săi, dar nu a numit niciunul.

În documentele de faliment, FTX a dezvăluit că este datornică la peste un milion de oameni și afaceri. Nu este clar cât de mulți bani persoanele sau companiile care au fonduri în FTX vor primi înapoi la sfârșitul procedurii de faliment, deși mulți experți au avertizat că aceste fonduri pot fi o mică parte din ceea ce au pus în firma lui Bankman-Fried.

Prăbușirea fulgerătoare a FTX a uimit lumea criptomonedelor: cu puțin timp în urmă, grupul era considerat a doua cea mai mare platformă de criptomonede din lume. Dar rapoartele de presă au dezvăluit că fondul său Alameda Research investea în criptoactive emise de FTX.com, în cadrul unui aranjament financiar riscant.

Necazurile FTX au fost exacerbate de liderul industriei, Binance, care s-a oferit să cumpere FTX.com chiar în ziua alegerilor intermediare din SUA, înainte de a-și retrage oferta după doar o zi, precipitând cel mai grav colaps produs în ultimii ani în sectorul monedelor virtuale.

Ulterior, două surse au afirmat că cel puţin 1 miliard de dolari din fondurile clienţilor au dispărut de pe platforma FTX. Aceste surse au spus că Bankman-Fried ar fi transferat în secret 10 miliarde de dolari din fonduri ale clienţilor de la FTX către Alameda Research.

O parte din acest total a dispărut de atunci, au spus sursele. Potrivit unuia dintre informatori, suma lipsă este estimată la aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Celălalt a spus că lipsa este între 1 miliard şi 2 miliarde de dolari.

Gaura financiară a fost dezvăluită în datele pe care Bankman-Fried le-a împărtăşit cu alţi directori seniori, potrivit celor două surse. Datele oferă un raport actualizat al situaţiei de la acea vreme, au spus persoanele respective.

În mesaje text către Reuters, Bankman-Fried a spus că „nu este de acord cu caracterizarea” transferului de 10 miliarde de dolari. „Nu am transferat în secret. Am avut o etichetare internă confuză şi am interpretat-o greşit,” a spus el, fără a detalia.

Întrebat despre fondurile lipsă, Bankman-Fried a răspuns: ”???”

La începutul săptămânii trecute, Reuters a scris că procurorii din New York anchetează prăbuşirea platformei de tranzacţionare de criptomonede FTX, citând o sursă care cunoaşte investigaţiile. Procuratura din metropolă nu a confirmat informația.

Sponsor generos

Sam Bankman-Fried, fondatorul companiei FTX, a donat milioane de dolari către campaniile democraților americani, devenind unul dintre cei mai mari donatori ai partidului, pe locul doi după George Soros.

Bankman-Fried a donat aproape 38 de milioane de dolari în timpul ciclului electoral pentru alegerile intermediare, aproape toate fondurile fiind oferite democraților, conform datelor Comisiei Electorale Federale.  Investitorul în vârstă de 30 de ani a direcționat bani către candidații aliniați cu viziunea sa filantropică despre așa-numitul altruism eficient și pregătirea pentru pandemie, oferind în același timp sume mari grupurilor democrate. Cele mai importante donații au fost făcute pentru PROTECT OUR FUTURE PAC (27 de milioane de dolari), HOUSE MAJORITY PAC (șase milioane de dolari pentru un comitet de acțiune care susține candidați democrați pentru Camera Reprezentanților) și GMI PAC (două milioane de dolari pentru un PAC care sprijină candidații pro-criptomonede).

Mai mult, primăvara trecută, Bankman-Fried s-a angajat să cheltuiască mai mult de un miliard de dolari pentru alegerile din 2024, în special în cazul în care Donald Trump urma să-și anunțe candidatura pentru Casa Albă.

De asemenea, compania sa a creat un site web, Aid for Ukraine, pentru a strânge fonduri pentru ucraineni în contextul războiului împotriva Rusiei. Inițiativa a fost susținută de Ministerul Transformării Digitale al Ucrainei, FTX și compania web ucraineană Everstake. Acest lucru a provocat însă criticile vehemente ale conservatorilor de peste ocean, care s-au întrebat de ce contribuabilii americani mai finanțează războiul Ucrainei cu Rusia și de ce guvernul de la Kiev a fost implicat în tranzacționarea de criptomonede pe platforma FTX.

În acest context, analiștii au spus că prăbușirea imperiului FTX reprezintă o lovitură financiară, morală și de imagine pentru democrații americani.  Mai ales că platforma de tranzacționare pare că nu a respectat regulile financiare și a încălcat mai multe legi. De exemplu, săptămâna trecută, noul director executiv al FTX, John Ray, a criticat modul în care a operat platforma de criptomonede, spunând că „nu a văzut niciodată un eșec atât de complet al controalelor corporative.” Ray a criticat dur „absența completă a informațiilor financiare demne de încredere.”

La rândul său, comentând legăturile dintre regele criptomonedelor și partidul de guvernământ de la Washington, Politico a scris: „Criza a distrus imaginea publică a lui Bankman-Fried drept resursă frecventabilă pentru factorii de decizie care scriu reguli pentru piața criptomonedelor – o reputație care s-a construit pe dorința lui de a scrie cecuri de mai multe milioane de dolari pentru a sprijini democrații.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button