România s-a oferit să găzduiască rezerva de echipamente medicale a Alianței Nord-Atlantice

Miniştrii apărării din statele NATO au agreat joi asupra unui plan de acţiune în eventualitatea unui al doilea val de îmbolnăviri cu COVID-19, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică continuă să își aducă contribuţia în timpul crizei sanitare, iar România și-a manifestat disponibilitatea de a pune la dispoziția Alianței o facilitate de depozitare a materialelor sanitare din rezerva NATO, au informat joi secretarul general Jens Stoltenberg și ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă.
Cele 30 de state membre urmează să constituie un stoc comun de echipamente medicale şi un fond cu resurse financiare care să fie folosit pentru achiziţia de produse medicale esenţiale, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg, la finalul celor două zile de discuţii prin videoconferință între miniştrii apărării aliați.
„Misiunea principală” a NATO în contextul pandemiei de coronavirus este să asigure ”că această criză sanitară nu devine o criză de securitate”, e explicat Stoltenberg.
El nu a oferit alte detalii despre dimensiunea fondului sau despre data când stocul de echipamente medicale va fi disponibil, afirmând că încă „este prea devreme pentru a spune”, dar a menţionat că unii aliaţi au început deja să avanseze angajamente şi unele contribuţii vor fi disponibile ”foarte curând”.
Stoltenberg a reamintit contribuţiile recente ale Alianţei pentru operaţiuni civile, cum ar fi transportul pe cale aeriană a unor materiale medicale esenţiale şi a unor pacienţi, prin efectuarea a 350 de zboruri, precum şi ridicarea a aproape 100 spitale de campanie și desfășurarea a peste jumătate de milion de militari pentru sprijinirea eforturilor civile în combaterea pandemiei.
Conform unui comunicat al MApN miniștrii apărării au aprobat planul de operații care definește modul de răspuns al Alianței în cazul unui potențial nou val de COVID-19, inclusiv prin crearea unor capacități de depozitare a echipamentelor medicale și operaționalizarea unui Fond pentru finanțarea eforturilor aliate în domeniu.
„Astfel, ministrul Ciucă a prezentat disponibilitatea țării noastre de a pune la dispoziția Alianței o facilitate de depozitare a materialelor sanitare din rezerva NATO, ca o contribuție concretă la Planul aliat de răspuns la pandemia curentă. De asemenea, oficialul român a evidențiat eforturile Ministerului Apărării Naționale întreprinse la nivel național, în sprijinul limitării răspândirii virusului și a protejării populației și forțelor armate”, arată sursa citată.
Trebuie precizat că oferta României survine și în contextul în care țara noastră este primul stat membru al UE care găzduiește rezerva strategică de echipamente medicale rescEU a Uniunii Europene și pe care a pus-o deja la dispoziția unor state membre precum Italia, Spania sau Lituania.
Totodată, s-a agreat consolidarea măsurilor existente în domeniul rezilienței și pregătirii civile și utilizarea mecanismelor și capabilităților NATO pentru gestionarea efectelor pandemiei, cu accent pe sectoare cum sunt energie, transport, infrastructura critică, telecomunicații și sisteme de sănătate. Au fost subliniate nevoia de intensificare a coordonării inter-aliate în procesul de eliminare a efectelor pandemiei și importanța contracarării campaniilor de dezinformare și de propagandă lansate de unii actori împotriva NATO.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Fostul președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, scapă de dosarul de corupție prin prescripție, dar rămâne cu prejudicii de 5,5 milioane leiTribunalul Constanța a dispus încetarea procesului penal împotriva fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, din cauza prescripției faptelor. În ciuda acestui verdict, instanța a decis ca Constantinescu să plătească un prejudiciu uriaș de 5,5 milioane lei. Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța și lider al PSD Constanța, a scăpat de dosarul …
- „România nu poate fi o colonie de consum” – Marius Lulea cere măsuri ferme pentru protejarea muncitorilor și antreprenorilor români„România și Uniunea Europeană nu pot rămâne piețe de desfacere pentru produse fabricate ieftin, în țări care nu respectă nici mediu, nici drepturile muncitorilor”, avertizează Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, într-un mesaj ferm care vine într-un moment-cheie pentru economia europeană și globală. Afirmația este o reacție la decizia recentă a fostului președinte american Donald Trump de …
- George Simion: Românii nu vor să trăiască într-o dictaturăÎntr-un interviu incendiar acordat presei internaționale, George Simion a subliniat că românii nu vor să trăiască într-o dictatură. Liderul AUR a denunțat ceea ce el consideră a fi o lovitură majoră pentru democrație, susținând că anularea alegerilor și excluderea candidaților reprezintă manevre abuzive, menite să păstreze puterea cu orice preț. „Speram sa ne eliberam de …
- UE furnizează Ucrainei peste 980.000 de obuze, continuând sprijinul militarUniunea Europeană a livrat Ucrainei peste 980.000 de obuze de artilerie și intenționează să depășească 1 milion până la sfârșitul anului 2024, în ciuda provocărilor legate de producție. Uniunea Europeană (UE) și-a intensificat sprijinul militar acordat Ucrainei în conflictul cu Rusia, livrând până în prezent peste 980.000 de obuze de artilerie de 155 mm. Șeful …
- Milițianul Predoiu… Scene înfiorătoare cu statul represiv în plină acțiuneScene infioratoare cu statul represiv in plina actiune. Politistii si jandarmii l-au luat pe sus pe celebrul “Stegar dac”, pe care l-au tarat la propriu pe asfalt. Dupa ce au incercat sa il bage in masina de politie, militienii lui Predoiu l-au legat de targa si l-au introdus cu forta in ambulanta. Episodul face parte …