Studiu. A fost descoperită o enzimă care ajută coronavirusul să păcălească sistemul imunitar

O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat vineri descoperirea unei enzime care ajută coronavirusul să pătrundă în celulele corpului uman, permiţând dezvoltarea infecţiei, relatează UPI.
Numită proteină non-structurală 16, sau nsp16, această enzimă este produsă de noul coronavirus şi acţionează ca un „camuflaj”, păcălind celulele umane să creadă că virusul este o „parte a propriului său cod şi nu străin”, au explicat oamenii de ştiinţă într-un articol publicat vineri în jurnalul Nature Communications.
Cercetătorii speră că această enzimă va deveni ţinta medicamentelor antivirale concepute pentru vindecarea COVID-19, boala provocată de noul coronavirus.
„Activitatea noastră îmbunătăţeşte informaţiile de bază despre această cale particulară şi oferă totodată o oportunitate de dezvoltare a unor antivirale noi împotriva COVID-19 şi a unor viitoare afecţiuni coronavirale”, a spus UPI Yogesh Gupta, coautor al studiului.
Astfel de medicamente ar putea bloca dezvoltarea coronavirusului în corpul uman, a precizat Gupta, profesor asistent de biochimie şi biologie structurală la Centrul de Ştiinţe Medicale al Universităţii din Texas.
Coronavirusul utilizează nsp16 pentru a-şi „camufla” ARN-ul, astfel încât celulele umane nu pot deosebi ARN-ul virusului de cel propriu, permiţând replicarea coronavirusului şi răspândirea sa în corp, a explicat Gupta.
„Virusul foloseşte în mod eficient această cale pentru a trece nedetectat şi pentru a-şi proteja materialul genetic, continuând în acelaşi timp să se dezvolte în corpul gazdă”, a spus cercetătorul.
Pe lângă descrierea rolului nsp16 în dezvoltarea COVID-19, Gupta şi echipa sa au definit şi structura 3D a enzimei. Aceste informaţii pot fi utilizate de oamenii de ştiinţă pentru a concepe medicamente antivirale împotriva bolii.
Aceste noi medicamente ar putea limita capacitatea nsp16 de a „camufla” ARN-ul coronavirusului, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar uman va detecta virusul ca pe un element străin şi îl va ataca, potrivit cercetătorilor.
Descoperirile făcute de Gupta şi colegii săi vin în completarea constatărilor ştiinţifice publicate în revista Science la data de 17 iulie, potrivit cărora o altă proteină non-structurală creată de noul coronavirus, nsp1, ar putea de asemenea să aibă capacitatea de a bloca răspunsul sistemului imunitar.
„Virusurile trebuie să se sustragă sau să contracareze sistemul imunitar pentru a dezvolta o infecţie”, a explicat pentru UPI coautorul studiului anterior, Konstantin M. J. Sparrer.
„’În mod normal, orice infecţie ar declanşa expresia a sute de proteine antivirale”, a spus Sparrer, cercetător la Institutul de Virologie Moleculară din cadrul Centrului Medical al Universităţii Ulm din Germania.
Sparrer a adăugat că, din cauza nsp1, coronavirusul „îşi manipulează gazda pentru a-şi promova propria replicare, oprind sistemul imunitar în timpul acestui proces”.
Sursa: www.digi24.ro
- Marius Lulea (AUR): Uniunea Europeană trebuie să își apere muncitorii și antreprenoriiRomânia și Uniunea Europeană nu pot rămâne piețe de desfacere pentru produse fabricate ieftin, în țări care nu respectă nici mediul, nici drepturile muncitorilor. Marius Lulea atrage atenția asupra faptului că în lipsa unor măsuri ferme, economia națională este pusă în pericol. „Este momentul ca UE, alături de statele membre, să impună taxe clare și …
- Tarifele lui Trump încheie era globalizării – analiză The Wall Street JournalNoul plan tarifar al președintelui Trump trimite un mesaj clar companiilor americane și străine: era globalizării s-a încheiat. Strategia „Ziua Eliberării” impune taxe vamale ample asupra importurilor în valoare de trilioane de dolari, indicând dorința Casei Albe ca produsele vândute consumatorilor americani să fie fabricate în uzinele americane, arată o analiză The Wall Street Journal. …
- Daniel Dăianu: Creșterea taxelor e inevitabilăDaniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, e convins că statul nu va putea reduce deficitul bugetar fără o creștere a taxelor și impozitelor. Reducerea deficitului doar prin scăderea cheltuielilor publice și o colectarea mai bună a ANAF, așa cum pretind politicienii, n-are cum să se realizeze, a explicat Dăianu. Acesta a punctat că politicienii evită adevărul …
- Reziștii lui Soros se sfâșie între ei în lupta pentru CotroceniȘefa reziștilor, Elena Lasconi, susține că Nicușor Dan ar fi de fapt controlat din spate de un diplomat misterios și că, mai mult, ar exista și poze surprinse cu cei doi înainte ca Nicușor să își anunțe candidatura. Mai mult, Elena Lasconi acuză că primarul Capitalei i-a cerut să se retragă din cursa electorală din toamna …
- „Ziua Eliberării” Americii” Trump a anunțat ”tarifele reciproce” la nivel mondial. ”Țara noastră a fost jefuită”Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că va semna un ordin executiv care impune ”tarife reciproce „la nivel mondial, transmit AFP și Reuters. ”Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, din istoria Statelor Unite. Este declarația noastră de independență economică”, a spus Trump în fața auditoriului. „O mulțime de lucruri bune …