Politică

Borrell: UE ar trebui să ia măsuri drastice împotriva Indiei care revinde petrol rusesc în Europa

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că UE ar trebui să ia măsuri drastice împotriva Indiei care revinde petrol rusesc în Europa sub formă de combustibil rafinat, relatează CNN.

Într-un articol publicat marți în Financial Times, Borrell a declarat că „trebuie să acționăm” pentru a opri fluxul de petrol din Rusia către India, care a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc de când Moscova a lansat invazia în Ucraina.

„Dacă motorina sau benzina intră în Europa … provenind din India și fiind produsă cu petrol rusesc, aceasta este cu siguranță o eludare a sancțiunilor și statele membre trebuie să ia măsuri”, a spus el.

„Dacă se vinde, este pentru că cineva cumpără. Și trebuie să ne uităm la cine cumpără”, a adăugat Borrell.

UE nu a luat nicio măsură pentru a lua măsuri împotriva Indiei care revinde petrol rusesc în Europa. Cu toate acestea, Borrell a declarat pentru Financial Times că va ridica problema cu ministrul de externe al Indiei, cu care urmează să se întâlnească marți.

Rusia găsește noi cumpărători: Înainte de război – și de sancțiunile care au urmat – Europa a fost mult timp cel mai mare cumpărător de energie rusă. UE a sperat că embargoul din partea unui importator uriaș ca ei va pune presiune asupra economiei rusești, dar Moscova a găsit alți cumpărători în Asia.

India, care importă 80% din petrolul său, cumpăra înainte de război doar între 2% și 3% din Rusia. Dar, pe măsură ce prețurile petrolului au crescut anul trecut, guvernul și-a mărit în mod constant consumul de la Moscova, profitând de reducerile mari.

Un raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie a constatat că exporturile de petrol rusesc „au atins un maxim post-invazie” în luna aprilie a acestui an.

„Rusia pare să aibă puține probleme în a găsi cumpărători dispuși pentru țițeiul și produsele sale petroliere”, a adăugat raportul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button