Internațional

Borell: Stocurile militare ale UE sunt epuizate într-o proporție mare

Rezervele de armament din Uniunea Europeană sunt pe sfârșite, deoarece țările membre continuă să trimită arme și muniții în Ucraina, a avertizat luni cel mai înalt diplomat al blocului, în timp ce a îndemnat națiunile UE să își coordoneze mai bine cheltuielile cu materialul militar.

„Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar s-au epuizat într-o proporție mare, pentru că am furnizat multe capacități ucrainenilor”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în cadrul unei dezbateri cu legislatorii europeni.

„Trebuie să fie reumplute. Cel mai bun mod de reumplere este să facem asta împreună. Va fi mai ieftin”, a spus Borrell.

La o reuniune desfășurată săptămâna trecută în Republica Cehă, miniștrii apărării din UE au dezbătut modalități de a pune mai bine în comun materialul și resursele militare, dar și de a achiziționa în vrac muniție și arme precum sistemele de apărare antiaeriană de care Ucraina continuă să aibă nevoie.

Borrell a avertizat luni că, dacă țările membre continuă să își extindă capacitățile militare în același mod, „rezultatul va fi o mare risipă de bani, deoarece aceasta nu este o modalitate de a anula dublările noastre – sunt multe – sau de a ne umple lacunele”.

Borrell a regretat, de asemenea, ceea ce el consideră că a fost o oportunitate ratată pentru UE cu 27 de țări de a începe antrenarea forțelor armate ucrainene în urmă cu un an, cu multe luni înainte ca Rusia să își lanseze invazia în februarie, după ce mai multe țări membre au solicitat o astfel de operațiune.

„Din nefericire, nu am făcut-o, iar astăzi regretăm. Regretăm că în august anul trecut nu am dat curs acestei cereri, nu am îndeplinit această cerere”, a declarat el. Dacă UE ar fi răspuns la momentul respectiv, a spus Borrell, „am fi fost într-o situație mai bună”.

Ucraina cere Europei să rămână în continuare unită în fața agresiunii rusești

Premierul ucrainean a îndemnat luni Uniunea Europeană să rămână fermă în fața „șantajului” energetic al Rusiei și a făcut apel la mai multe arme, inclusiv avioane, pentru țara devastată de război, chiar dacă stocurile de armament ale UE sunt reduse.

„Rusia duce un război hibrid pe continentul european împotriva Uniunii Europene. Șantajul cu gazul, șantajul cu petrolul, crearea crizei alimentare, criza migranților, dezinformarea, atacurile cibernetice”, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal.

„Dar abandonarea Ucrainei singure împotriva Rusiei – ar fi doar unul dintre acești pași pentru mișcarea ulterioară a Rusiei mai adânc în Europa. Singura salvare este ca Europa să fie unită”, a declarat el reporterilor la Bruxelles, după o întâlnire cu înalți oficiali europeni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button