Politică

Bode ține cu dinții de doctoratul plagiat! Ce spune rectorul UBB despre cazul ministrului PNL

Profesorul și rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) Daniel David susține că nu-i este teamă de un proces după ce ministrul Lucian Bode (foto) și-a anunțat decizia de a acționa în instanță comisia de etică a universității.

„O universitate trebuie să fie reper. UBB și-a asumat acest rol și nu va fi instrumentalizată nici de factori populari, nici de natură politică. Am avut o primă etapă anul trecut, când Comisia de Etică a primit un număr de sesizări, 4 sau 5 abateri de la etică.

Comisia a analizat, le-a confirmat pe cele mai multe dintre ele, a luat măsurile interne pe care le putea lua și a anunțat CNTACU pentru demersuri suplimentare. Atât se putea face legal, asta a supărat pe toată lumea. În etapa a doua am primit mai multe sesizări, au fost mai multe suspiciuni.

Le analizăm și pe acelea. Am luat și experți internaționali în comisie, pentru că în România toată lumea are suspiciuni despre toată lumea. Suntem în această fază, comisia analizează câte dintre suspiciuni se confirmă și vom sesiza, dacă va fi cazul, instituțiile naționale”, a punctat Daniel David la Prima news.

Conform spuselor sale, experți din străinătate vor analiza plagiatul ministrului Bode pentru a elimina suspiciunile legate de obiectivitatea concluziilor.

„Noi credem că așa cum am făcut în prima etapă o analiză, o putem face și în a doua. Ne vom prezenta și în instanță și vom vedea ce decide instanța. Până atunci, noi mergem pe partea academică. Dacă sunt probleme, dl. ministru va răspunde în funcție de cât a greșit în teza respectivă.

Dar nu poți cere unei universități să nu analizeze niște suspiciuni la o teză care s-a dat în universitatea respectivă. (…) Nu mă sperie (acțiunea în instanță, n.r.), în toate marile universități există astfel de probleme, contează cât de des și cum abordezi fenomenul. Dacă îl ascunzi sub preș și găsesști explicații, e greșit.

Noi avem niște mecanisme transparente, am spus ce facem și de ce facem și dăm rezultatele într-o manieră transparentă”, a adăugat rectorul UBB.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button