Economie

 BNR prognozează că rata inflaţiei va depăşi 11%

Între timp, veniturile ne sunt diminuate de inflaţia care nu se mai opreşte din creştere. Zi de zi vedem că putem cumpăra tot mai puţine produse cu aceiaşi bani, iar estimările analiştilor sunt că urmează o perioadă economică dificilă. Banca Naţională prognozează deja că rata inflaţiei va depăşi estimarea anterioră, şi ea mare – de 11 la sută la jumătatea anului.

Cauzele ar fi legate de majorările preţurilor la combustibili, energie şi cereale, un cost pe care îl plătim ca urmare a războiului din Ucraina, a explicat la RRA, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR. Şi este de aşteptat ca Banca Centrală să majoreze din nou dobânda de referinţă în încercarea de a ţine lucrurile sub control.

Banca Centrală luptă şi cu inflaţia, dar și cu agitația, cu panica din această perioadă plină de incertitudini, spune Cristian Popa, care adaugă că BNR ține lucrurile sub control, deși situația nu este tocmai ușoară. În ceea ce privește dobânzile reprezentantul Băncii Naționale a României subliniază faptul că în acest moment dobânda cheie este la nivelul de dinainte de pandemie. Cu toate acestea, perspectivele nu sunt tocmai optimiste, în condițiile în care inflația ar putea urca chiar mai mult decât anticipa, la începutul lui februarie, BNR.

Cristian Popa: Pe de o parte, vedem în spațiul public că se anunță măsuri privind compensarea și plafonarea prețurilor la energie și prețurile energetice au un impact major în rata inflației. Prelungirea măsurilor de compensare și plafonare ar coborî prognoza privind inflația, însă tot după publicarea prognozei a apărut și conflictul din Ucraina, conflict de pe urma căruia vedem prețuri la petrol mai mari, prețuri la gaze mai mari, vedem potențiale probleme în lanţurile de producţie. Foarte important pentru inflația de bază, vedem prețuri la cereale mai mari. Noi trebuie să ne refacem calculele în acest moment. Vedem mai degrabă o mică încetinire în activitatea economică, dar rata de creștere rămâne pozitivă, și o anumită presiune în sus, dacă ar fi să ne uităm la rata inflației.

Cristian Popa precizează că aceste perspective sunt marcate de incertitudini semnificative, din cauza mediului foarte volatil în care operează Banca Centrală.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button