Internațional

Biden: Rusia a încălcat fără ruşine principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite

Preşedintele american Joe Biden a declarat în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York că Rusia ”a încălcat fără ruşine principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite”. Biden ”sprijină creşterea numărului de reprezentanţi permanenţi şi nepermanenţi ai Consiliului” şi îndeamnă membrii ONU să fie uniţi împotriva războiului Rusiei, relatează CNN.

”De asemenea, cred că a venit momentul ca această instituţie să devină mai incluzivă, astfel încât să poată răspunde mai bine nevoilor lumii de astăzi. Membrii Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Statele Unite, ar trebui să susţină şi să apere în mod consecvent Carta ONU şi să se abţină de la utilizarea dreptului de veto, cu excepţia situaţiilor rare, extraordinare”, a subliniat Biden.

Astfel, preşedintele a afirmat Statele Unite ”sprijină creşterea numărului de reprezentanţi permanenţi şi nepermanenţi ai Consiliului, inclusiv pentru ţări din Africa, America Latină şi Caraibe”.

Preşedintele a susţinut că, dacă naţiunile, precum Rusia, ”îşi pot urmări ambiţiile imperialiste fără consecinţe, atunci punem în pericol tot ceea ce reprezintă” ONU.

Liderul SUA a declarat că războiul în desfăşurare al Rusiei împotriva Ucrainei ”ar trebui să îngheţele sângele oamenilor în vene”.

Biden a discutat despre modul în care preşedintele rus Vladimir Putin a negat statutul de stat al Ucrainei, adăugând că ”acum vedem atacuri asupra şcolilor, gărilor, spitalelor, asupra centrelor istorice şi culturale ucrainene”.

Referindu-se la descoperirile cadavrelor înmormântate în masă la Izium, Biden a spus: ”Acest război este despre eliminarea dreptului Ucrainei de a exista ca stat şi dreptului Ucrainei de a exista ca popor”.

”Oricine ai fi, oriunde ai trăi, indiferent de credinţa ta, asta ar trebui să-ţi îngheţe sângele în vene. De aceea, 141 de naţiuni din Adunarea Generală s-au unit pentru a condamna fără echivoc războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a continuat Biden.

Biden a spus că membrii ONU trebuie să fie uniţi împotriva războiului Rusiei.

”Statele Unite vor ca acest război să se încheie în condiţii echitabile, în condiţii la care ne-am înscris cu toţii, care susţin că nu poţi pune stăpânire pe teritoriul unei naţiuni cu forţa. Singura ţară care stă în calea acestui lucru este Rusia, aşa că noi, fiecare dintre membrii acestui organism, ne angajăm să susţinem principiile şi convingerile pe care le vom apăra ca membri ai Naţiunilor Unite, trebuie să fim clari, fermi şi neclintiţi în hotărârea noastră”, a mai spus el.

”Ucraina are aceleaşi drepturi care aparţin fiecărei naţiuni suverane. Vom fi solidari cu Ucraina, vom fi soldari împotriva agresiunii Rusiei, punct”, a adăugat Biden.

 ”Să vorbim clar. Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a invadat vecinul, a încercat să ştergă un stat suveran de pe hartă”, a spus Biden.

”Rusia a încălcat fără ruşine principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite”, a evocat el.

Războiul din Ucraina este ”un război ales de un singur om, să fie foarte clar”, a precizat Biden.

”Preşedintele Putin a lansat ameninţări nucleare deschise împotriva Europei şi o desconsidere nesăbuită faţă de responsabilităţile unui regim de neproliferare. Acum, Rusia cheamă mai mulţi soldaţi să se alăture luptei, iar Kremlinul organizează un referendum fals pentru a încerca să anexeze părţi ale Ucrainei — o încălcare extrem de semnificativă a Cartei ONU”, a spus Biden.

”Această lume ar trebui să vadă aceste acte scandaloase aşa cum sunt”, a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că ”trebuie să acţioneze” şi să invadeze Ucraina ”pentru că Rusia a fost ameninţată”, a subliniat liderul SUA.

Biden a adăugat că ”nimeni nu a ameninţat Rusia şi nimeni, în afară de Rusia, nu a căutat un conflict”.

Adresându-se direct liderilor prezenţi la adunare, preşedintele a continuat: ”De fapt, am avertizat că va veni (războiul) şi mulţi dintre voi aţi încercat să îl evitaţi”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Dar cand ei atacau nenumarate state s bombardau scoli…cum era?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button