Economie

Baronii de la BNR, CEC şi Eximbank rămân cu salariile de zeci de mii de lei. Reforma lui Ciolacu nu îi atinge pe bogații neamului

Bugetarii cu salarii de CEO ai României sunt exceptați complet de la măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Actul normativ pentru care premierul Marcel Ciolacu a decis să-și angajeze răspunderea nu le taie nici măcar un leu din venituri!

Şefii de la BNR, CEC, Eximbank sau ASF rămân cu salariile de zeci de mii de lei. Instituțiile din subordinea Parlamentului, precum ANCOM, ANRE sau ASF, sunt vizate doar teoretic de măsurile de reducere a cheltuielilor la stat.

Guvernul, prin ordonanța fiscală, propune ca șefii instituțiilor, agențiilor și autorităților naționale din subordinea Parlamentului să nu mai poată avea salarii brute care să depășească de șase ori indemnizația unui ministru. În luna august, indemnizația brută a unui ministru a fost de 21.840 de lei. Asta înseamnă că pragul valoric al salariului brut lunar stabilit de Guvern pentru conducerea celor trei autorități este limitat la 131.040 de lei. La nivelul actual de impozitare, înseamnă un salariu net de 76.658 de lei, transmite Europa Liberă.

Astfel, şefii instituțiilor de stat, teoretic vizate de partea a doua a Legii fiscal-bugetare legată de reducerea cheltuielilor de stat, care au câștiguri lunare care încep de la 30.000 de lei la 60.000 de lei nu vor fi atinși de măsurile din actul normativ. În privința indemnizațiilor suplimentare pe care acești șefi le-ar putea încasa ca membri executivi ai consiliilor de administrație al unităților pe care le conduc nu se menționează nimic. Cât despre angajați, aceștia ar urma să nu aibă venituri salariale lunare nete mai mari de 61.326 de lei, cu toate sporurile și orele suplimentare incluse. Adică 80% din salariul conducătorilor instituției, după cum este stipulat în textul viitoarei ordonanțe!

Şefii de la BNR, CEC şi Eximbank rămân cu salariile de zeci de mii de lei

Marcl Boloş, ministrul de finanțe, a explicat, la finalul ședinței de Guvern de săptămâna trecută, că există și instituții ale statului care nu vor intra sub incidența ordonanței privind reducerile de cheltuieli. „Banca Națională a României, împreună cu celelalte entități bancare la care statul român este acționar, EximBank, CEC Bank, Fondul Național de Garantare al IMM-urilor, Fondul Național de Contragarantare, Fondul Național de Garantare a Creditului Rural- acestor instituții trebuie să le asigurăm toate condițiile necesare pentru ca să reziste în piața bancară, astfel încât ele să nu aibă dificultăți în funcționare și să ne trezim că propriilor noastre băncile le-am creat un dezavantaj competițional față de celelalte bănci în piață”, a declarat Marcel Boloș.

Cât câştigă marii demnitari exceptaţi de la reforma fiscală

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR a avut, în 2022, venituri de 1,026 milioane de lei, iar prim-adjunctul său, Florin Georgescu, a declarat anul trecut venituri salariale de peste 907.000 lei. Președintele CEC, Bogdan Neacșu, a câștigat în 2022 peste 1,2 milioane de lei doar din contractul de manager. Traian Halalai este de opt ani director EximBank. Veniturile sale în 2022 au fost de șapte ori mai mari decât ale președintelui României. În 2022, acesta a avut venituri de 1,3 milioane de lei, din contractul de mandat la bancă, indemnizația din Consiliul de Administrație și încă un mandat la o altă bancă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button