Social

Azilele groazei: Din 216 persoane relocate din centrele sociale destinate persoanelor cu dizabilități, 76 au necesitat internare

Dintr-un număr de 216 persoane relocate din centrele sociale destinate persoanelor cu dizabilități din județele Constanța, Dolj, Gorj, Maramureș, Neamț, Satu-Mare, Teleorman, Timiș, Tulcea și Vrancea, 76 de persoane au necesitat internare iar restul, evaluare și urmărire medicală în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor județene, a transmis vineri Ministerul Sănătății.

Datele provin de la Direcțiile de Sănătate Publică județene, după verificările și evaluările medicale de specialitate efectuate în ultima săptămână.

Ministerul Sănătății se implică și se asigură că persoanele rezidente din centrele sociale aflate în relație cu autoritățile locale sau cu alte agenții din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, beneficiază de asistență medicală de continuitate.

Institutul Național de Medicină Legală (INML) a făcut o serie de expertize medico-legale în cazul a 98 de bătrâni din azilele din Ilfov în care au avut loc abuzuri de neimaginat, anchetatorii vrând să confirme dacă bătrânii erau maltratați.

La solicitarea anchetatorilor, legiștii verifică dacă oamenii au fost bătuți sau dacă primeau prea multe sedative. Sunt 98 de persoane examinate în acest sens. O parte dintre oameni sunt acum în alte patru centre din Capitală, iar alții au fost luați înapoi de familii.

Referatul DIICOT cu propunerea de arestare include declarații ale martorilor și angajaților și discuții ambientale care arată că bătrânii și pacienții din cele trei azile din Voluntari și Ilfov au fost supuși unor tratamente inumane: au fost lăsați flâmânzi, fiind batjocorâți și exploatați.

Joi, la o săptămână și jumătate de la perchezițiile făcute la azilele din Ilfov în care aveau loc abuzuri de neimaginat – bătrânii și pacienții cu dizabilități erau bătuți, înfometați, ținuți cu răni până la os și plini de fecale – ministrul Muncii, Marius Budăi, a demisionat. Gabriela Firea, ministrul Familiei, a demisionat de asemenea în urmă cu câteva ore.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button