Politică

Avocatul Poporului intervine în situația din spitale, după ce unei femei căreia i-a murit copilul i-a fost refuzat accesul la informații despre tratament

Avocatul Poporului anunță posibile schimbări pentru rudele pacienților morți care nu pot obține informații medicale privind diagnosticul și tratamentul administrat. Sesizarea din oficiu vine după ce unei mame căreia i-a murit copilul în spital i s-au refuzat informațiile medicale.

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu după luarea la cunoștință a dificultăților pe care rudele pacienților decedați le întâmpină în obținerea datelor medicale privind diagnosticul, tratamentul administrat, alte informații medicale legate de evoluția pacientului sub tratament, în situația în care pacientul a fost în imposibilitatea exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale (de exemplu, un pacient în comă, care nu se poate exprima şi nu este conştient).

Avocatul Poporului informează că a fost sesizat de-a lungul timpului cu diferite situații semnalate de petenți, care au întâmpinat impedimente în ceea ce privește obținerea de informații medicale despre rudele internate: „Ne-au fost aduse în atenție inclusiv cazuri în care persoanele internate au decedat fără ca aparținătorii lor să poată lua legătura cu ei sau să obțină informații privind starea lor de sănătate. În data de 6 iunie 2022, o petentă s-a prezentat la Biroul Teritorial Brașov și ne-a expus faptul că a solicitat unității sanitare, Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyan Kristof din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, comunicarea tratamentului administrat fiului său, a diagnosticului, copia Foii de Observație, însă i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimțământului exprimat explicit de fiul său. Fiul petentei a fost implicat într-un accident, pe raza comunei Micfalău, județul Covasna, accident în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital, ulterior, în aceeași zi, decedând. Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opțiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc”.

Avocatul Poporului adaugă că legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevede la art. 21-22 că toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia cu excepția cazului în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

„Prin urmare, în cazul în care pacientul s-a aflat, din punct de vedere fizic, în imposibilitate de a-și exprima acordul cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces la informațiile medicale cu caracter confidențial, rudele/aparținătorii pacientului decedat se lovesc de un refuz categoric din partea unității sanitare, existând doar posibilitatea ca moștenitorii să obțină pe cale judecătorească întreaga documentație medicală a pacientului decedat. Prevederile Legii nr. 46/2003 nu reglementează situația în care, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, în timpul cărora a decedat, pacientul a fost în imposibilitatea absolută a exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale. În acest sens, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 171 din 14 decembrie 2022, prin care a solicitat ministrului sănătății să dispună luarea măsurilor legale care se impun pentru modificarea cadrului legal existent, prin inserarea unei excepții de la dispozițiile art. 22 din Legea nr. 46/2003, excepție care să reglementeze situația în care un pacient ajunge în unitatea sanitară într-o stare de imposibilitate absolută de a-și exprima consimțământul/acordul cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii sale, cât şi după deces, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie”, informează sursa citată.

Ministerul Sănătății a informat Avocatul Poporului că a fost aprobată nota privind inițierea proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului și că Direcția Generală Asistență Medicală din cadrul Ministerului Sănătății a inițiat și a introdus pe circuitul intern de avizare proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Poate ar trebui sa investigati și la spitalul Elias, unde pacienții se internează cu o boala și mor de cu totul și cu totul altceva, ca și în cazul tatălui meu decedat pe 24 decembrie 2022, internat cu un AVC usor( stabilizat în cele din urma),făcut în ziua de Sf Andrei și ținut fără investigații vreo 5 zile( pentru ca medicii erau în zilele lor libere) iar în acest timp părintele meu a făcut infecție după infecție, din cauza nesimțirii lor, fapt care a dus pana la urma la septicemie și in ultima faza la deces..în ziua în care mama mea a ridicat trupul tatălui meu din spital, a întrebat ca un om normal cauza decesului, iar „doamna ” care se ocupa de formularele ptr ridicarea trupului tatălui meu, ii spune mamei ” dacă știam ca întrebați asa ,ceva nici nu va completam actele”
    Atâta nesimțire pe capul lor nu am văzut, de parca noi ar trebuii sa înghițim toate mizeriile lor și sa nu comentam ca suntem la mâna lor.
    Din păcate oamenii mor pe capete, din cauza nesimțirii și a infecțiilor din spitale, de tot felul, asta e tristul adevăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button