Politică

Avocatul Piperea: Ursula a recomandat, guvernul “nostru” a transformat recomandarea în condamnare: marea majoritate a populației va fi obligată să consume mult mai puțină energie

Avocatul Gheorghe Piperea spune că guvernul Ciucă-Ciolacu îi condamnă pe români la economisire în urma recomandărilor venite din partea Ursulei von der Leyen. Virgil Popescu a anunțat că a redus plafonarea prețului la curentul electric pentru a-i încuraja pe români să facă economie.

„Ursula a recomandat, guvernul “nostru” a transformat recomandarea în condamnare : marea majoritate a populației va fi obligată să consume mult mai puțină energie. Sobrietatea energetică impusă nu înseamnă doar reducerea cu 15% a consumului energetic, înseamnă reducerea luminatului la un bec – două și “căldură” de 2-3 ore, seara și dimineața. Calculator, încărcător de telefon, mașină electrică/hibrid, mașină de spălat, aer condiționat, calorifer etc., mai puțin, către nțț, spre deloc.

Prețurile la energie rămân neschimbate, dar se scad pragurile de consum. Practic, consumatorii vor avea la dispoziție mai puțină energie ieftină compensată, deși prețurile rămân uriașe.

Dacă până acum compensarea se acorda pentru un consum de maxim 300 kw, acum plafonul s-a redus la 255 kw. Ceva sublim: cei 45 kw tăiați de la compensare se învârt în jurul procentului sfânt “recomandat” de Ursula. Cine vrea (sau cine e obligat) să consume peste 255 kw, va plăti cvadruplu.

Schema de “sprijin” pentru IMM-uri și instituții publice s-a îmbunătățit așa de rău încât costul “compensat” al acestora va crește, de săptămâna viitoare, cu … 15%. Va fi un leu pe kw, fată de 0,8 lei.

Alte instituții de interes public, cum ar fi creșele, căminele de bătrâni și facultățile sau liceele particulare, nu vor mai primi nicio compensare. Costul energiei, în cazul acestora, va fi prețul pieței, care acum e cca 2,6 lei/kw.

Și mai și : restul entităților private, inclusiv întreprinderile mari, vor achita prețul pieței.

De aici două consecințe directe și una indirectă;

– unele întreprinderi mari se închid, deci concediază oameni și dispar ca plătitori de taxe și impozite;

– alte întreprinderi mari vor crește semnificativ prețul produselor și serviciilor lor, deci inflația va crește din nou, puterea de cumpărare va scădea din nou, ratele la credite vor fi și mai greu de achitat;

– consumul se va reduce drastic, deci hiper-cifrele de afaceri ale hiper-marketurilor, ale băncilor, ale companiilor din energie și ale farmaciilor se vor reduce abrupt și “sănătos”, deci și încasările la buget se vor reduce catastrofic.

Să vedem atunci din ce bani va mai susține statul compensațiile (pe care nu le-a plătit nici în varianta inițială, de altfel, cauzând falimentul furnizorilor).

Va fi blackout-ul de care vorbeau austriecii în ianuarie, dar îi va afecta mai ales pe progresiștii care sunt și acum cu slava în gură, precum și pe fanii digitalizării totale. Noi, ceilalți, mai medievali cum suntem, ne vom adapta. Am făcut-o și în comunism.

Înapoi la biblioteci, oameni buni.”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button