Avertisment OECD: Măsurile de austeritate ar putea duce la revolte
Dacă autoritățile nu vor lua măsuri care să vină în sprijinul economiei și pentru a reduce rata șomajului, majoritatea statelor se vor trezi cu revolte populare. Valul de resentimente dinspre opinia publică spre autoritățile va fi cu siguranță mai mare decât în perioada 2008-2009, susține economistul-șef al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Laurence Boone.
În acest context, Boone le recomandă autorităților să evite greșelile făcute în ultima criză din 2008 și să mențină cheltuielile publice la un nivel mai ridicat şi taxele la un nivel scăzut pentru a ajuta economiile să îşi revină şi să reducă rata şomajului.
OECD a fost un promotor al politicilor de austeritate după crizele financiare, însă acum şi-a schimbat viziunea
„Greşeala pe care am făcut-o nu a fost lipsa stimulentelor pe parcursul lui 2009… greşeala a fost făcută mai târziu în 2010, 2011 şi după, iar acest lucru este valabil pentru ambele maluri ale Atlanticului. Prima lecţie este să ne asigurăm că guvernele nu vor recurge la austeritate în primii doi ani după o prăbuşire a PIB-ului”, a subliniat Laurence Boone.