Economie

Autostrada Litoralului, noua alternativă proiectată pe malul Mării Negre

„Alternativa Tehirghiol”, autostrada promisă încă din 2016, ar putea ajunge în sfârșit realitate după ce CNAIR a prezentat traseul pentru această șosea, în timp ce șeful de la Autostrăzi promite că licitația de execuție va începe anul viitor.

„Alternativa Techirghiol” înseamnă o autostradă de aproape 29 de kilometri care se va desprinde din actuala autostradă A4 (Centura Constanței) chiar din zona actualului nod cu Autostrada Soarelui A2.

Aceeași sursă a realizat o hartă interactivă cu traseul obținut de la CNAIR

Conform traseului stabilit, autostrada spre sudul litoralului va continua apoi cu un pasaj în zona Cumpăna peste canalul Dunăre – Marea Neagră, va ocoli lacul Techirghiol pe la Vest și va evita astfel zona stațiunilor Eforie Nord și Eforie Sud. Studiului de fezabilitate arată că traseul autostrăzii va presupune și un drum de legătură de circa 4 kilometri cu zona Eforie Nord.

Apoi noua autostrada va continua spre sud-vest, va avea un nod rutier cu DN38 în zona Techirghiol, va ocoli lacul, zona Tuzla și Costineștiul și se va termina după 23 August cu un nod rutier și pasaj pe actualul DN39 în zona drumului care duce spre Mangalia și a șoselei care se desprinde spre salba de stațiuni Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus și Saturn.

Traseul stabilit acum vine în urma unui contract pentru elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect tehnic semnat din iulie 2019 cu firma Consitrans pentru circa 5,37 milioane de lei. SF-ul propriu-zis a început în februarie 2020.

autostrada techirghiol hotnews

Conform informațiilor CNAIR, noua șosea de mare viteză va avea o lungime de 28,83 km și va avea o valoare de execuție estimată la circa 2,5 miliarde de lei (circa 510 milioane de euro).

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button