Politică

AUR: ”Sprijin pentru România”, un program pompieristic al coaliției toxice PSD/PNL

Coaliția toxică de guvernare a venit în fața românilor cu un așa zis pachet de măsuri numit  „Sprijin pentru România”. Acesta ar conține vouchere, dublarea valorii tichetelor de masă şi a normei de hrană. Doar praf aruncat în ochii românilor, deoarece realitatea este cu totul alta. Trebuie pornit de la o realitate cruntă:  Guvernul a creat o mare problemă care se putea rezolva prin  reglementarea pieței de energie  gaz și combustibil, însă refuză și se comportă asemenea unui pompier care în loc să trateze cauza corectează, chipurile, efectele generând și noi și noi probleme în economie.

„Soluțiile” coaliției în domeniul energiei vizează o alocare de 500 de milioane de euro, soluții rușinoase având în vedere faptul că piața de energie și combustibil se situa în jurul valorii de 20 miliarde de euro, iar creșterea preturilor a împins această valoare către suma de 40 de miliarde de euro.

Altă subvenție acordată de stat, o bătaie de joc la adresa românilor vizează firmele de transport. Prețul la pompă a crescut de la 5 ron la 8 ron, deci  cu 3 lei, iar guvernul „ajută” în medie cu 0.5 lei, preturile continuând să crească. Soluția ar fi fost modificarea accizei, rdecrerea acesteia  pentru a micșora prețul la pompă, așa cum au făcut 15 state europene.

Aceeași coaliție de guvernare ne aruncă în fata o altă sumă: 1 miliard de euro pentru compensarea creșterilor din domeniul constricutiilor. Pentru mulți ar putea parea o valoare mare, însă alocarea este de fapt una rușinoasă care nu face altceva decât să arate gradul scăzut de investiții al sectorului public. Preturile la materialele de construcții s-a dublat în medie, la unele dintre aceste materiale creșterea fiind și mai mare. Exemplu: prețul la oțelul beton a crescut de la 3.5 lei la 8 lei. Alocarea de 1 miliard de euro este una ineficientă care nu poate opri falimentul firmelor și blocarea lucrărilor publice.

Masurile populiste vizează acordarea a 75% din salariu pentru angajaţii în şomaj tehnic până la sfârşitul anului.  Guvernul preferă să trimită românii în șomaj tehnic creând grave probleme sociale și economice în loc să favorizeze angajarea românilor. Angajarea acestora ar permite menținerea în funcțiune a fabricilor și direcționarea banilor către companii pentru a putea face față creșterilor internaționale de prețuri.

Sectorul agricol este un alt domeniu în care se observă bătaia de joc. Sumele alocate sunt derizorii în condițiile în care plățile directe pe suprafață sunt în jur de 2 miliarde de euro pe an, iar pachetul de soluții propus de coaliție are o valoare de doar 500 de milioane de euro, sumă nesemnificativa. Să nu uităm că doar importurile de carne de porc ating valoarea 700 de milioane de euro. Mai miră pe cineva faptul că sumele alocate sunt foarte mici în comparație cu nevoile? Nu mai bine Camera de comerț Unirea  ar trebui să dea banii la asociații ca să facă depozite pentru legume și fructe în loc să sifoneze 100 de milioane de euro?

PSD și PNL au adăugat la salariul minim net suma de 100 de lei. Tot o măsură populistă care nu are nicio legătură cu binele românilor și cu bunul mers al economiei. Degeaba adaugi 100 de lei la salariu dacă dublezi prețurile la energie termică și electrică. Este știut faptul că 80% din români plătesc  jumătate din salariu pe întreținere.  Propunearea AUR este singura viabilă, cea referitoare la extinderea facilitaților fiscale pentru salariul minimi de 3000 de lei brut pentru tot sectorul economic, nu doar pentru domenii izolate, cum ar fi agricultura.

De fapt, dublarea prețurilor la energie a dus la înjumătățirea veniturilor reale, iar voucherele pentru alimentele de bază în valoare de 50 de euro la fiecare doua luni este o noua bătaie de joc. Însăși expunerea sumei de 50 de euro pentru două luni spune totul. Era mai corect să se spună 25 de euro pe luna. Dar nimic nu este pentru  binele românilor. Am ajuns o țară de asistați social, iar 4 milioane de români care trăiesc într-o sărăcie cruntă se vor descurca  cu niste vouchere derizorii.

Aceeași coaliție toxică ne vorbește despre creșterea alocației zilnice pentru copii cu 4-5 lei în medie zilnic. Un alt act rușinos în condițiile în care un parlamentar plătește pentru o singura masă pe zi , 200-300 de lei în restaurante scumpe. Cresterea alocatiei zilnice de hranade la 12  lei la 16 lei inseamna doar contravaloarea unui covrig. Copiii greu incercati ai tarii vor putea consuma 4 covrigi, in loc de 3. Rusinos. Partidele politice ar trebui sa renunte la subventia publica, iar banii sa  fie directionati catre  hrana copiilor pentru  ca anual zeci de milioane de euro sunt alocati finantarii partidelor.

Valoarea alocată pentru subvenții în general este de 17 miliarde de lei, puțin mai mult de 3 miliarde de euro, valoare mult prea mică fata de nevoile reale care ar fi de cel puțin 5 ori mai mari. PIB-ul în valoare de 250 de miliarde de euro este unul puternic afectat de dublarea preturilor la energie, iar pachetul de soluții ar fi trebuie să aibă o valoare de cel puțin 25 de miliarde de euro. Tot spre comparare, a se intelege ca piata de energie a crescut de la 20 miliarde de euro la 40 de miliarde de euro, lucru care afecteaza grav, deci valoarea de 3 miliarde de euro nu reprezinta decat aproximativ 10% din impactul generat de crestere asupra economiei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button