AUR Prahova: Nu există autorizație de exploatere a Muntelui Verde
Una dintre atracțiile turistice din județul Prahova urmează să fie distrusă din cauza inconștienței administrației locale. Este vorba despre Muntele Verde, cunoscut și sub numele de Piatra Verde, ce se află lângă Slănic. O minunăție a naturii, un tarabostes adormit, săpat de mii de ani în piatră.
Piatra Verde a fost concesionată către fabrica de ciment a nemților de la Fieni (HeidelbergCement) de către fosta administrație, cu drept de exploatare a carierei de piatră. Contractul datează din 2004 și a fost reînnoit în 2010 și 2016. Este aceeași companie care, în ultimii ani a scăzut de la 5.000 de angajați români, la doar 1.000. Această statistică înglobează toate activele companiei cu pricina din România.
Liderul AUR, George Simion, a mers la Slănic Prahova împreună cu deputatul AUR de Prahova, George Adrian Axinia, pentru a discuta cu oamenii revoltați în urma evenimentelor nefericite care au avut loc săptămâna trecută. Conform informațiilor oficiale compania Heidelberg Cement a excavat ilegal piatră deoarece nu deține autorizație de exploatare a Muntelui Verde.
„Prima victorie! Localnicii din Slănic aveau dreptate, nu există autorizație de exploatare a muntelui Verde! Cine va răspunde și cine va plăti pentru această faptă penală?”, notează filiala locală a AUR Prahova atașând și documentul oficial obținut de la Ministerul Culturii de către dl. Iancu Decebal.
Citește și: AUR Prahova: Salvați muntele Verde?
Comoara naturală a fost concesionată inițial cu 15 bani/mp, prețul fiind ridicat ulterior la 33 de bani/mp.
În 20 august, buldoexcavatoarele companiei Heidelberg Cement au ajuns în zonă, sfărâmând în roca muntelui. Localnicii s-au unit și i-au oprit pe muncitori, cerându-le documentele de autorizare. Lucrările s-au oprit 2 zile mai tarziu, compania promițând că revine cu actele. Muncitorii au revenit luni, 23 august, însă, doar pentru a-și retrage utilajele din zonă.
Interesul pentru exploatarea muntelui este foarte mare. Potrivit lui Florin Burnescu, om care a studiat problema, localnic al Slănicului de generații, aici zace un minereu din care s-ar face un ciment folosit la căptușirea reactoarelor nucleare, iar în rocă s-ar găsi o substanță folosită în industria farmaceutică.
Oamenii din Slănic sunt hotărâți să protejeze muntele Verde chiar cu prețul vieții: „Ce o să facă, o să intre cu utilajele în noi?”
În tot acest scandal, Primăria este absentă. Edilul Daneluș Costea este în concediu în această perioadă, iar viceprimarul Georgel Alionte spune că nimic nu e ilegal din ce se petrece în zona Muntele Verde, dar că se face o anchetă, iar rezultatele vor fi făcute publice la timpul potrivit.