AUR: Guvernul renunță să mai dea 100 de milioane de lei partidelor

Distribuie acest articol!

În noul proiect de rectificare bugetară, la presiunile AUR, Guvernul renunță să suplimenteze subvenția partidelor cu 100 de milioane de lei. Documentul a fost trimis spre avizare la Consiliul Economic și Social și are aprobarea ministrului de Finanțe și a premierului.

„În ultimul moment, Guvernul a decis să renunțe la suplimentarea cu 100 milioane de lei a subvenției acordate partidelor în acest an. Dar asta nu e suficient. Cerem partidelor politice să dea un exemplu de solidaritate, într-o perioadă marcată de creșteri de prețuri pe linie, și să renunțe cu totul la subvențiile primite de la bugetul de stat. Dacă AUR poate să nu cheltuie niciun leu din banii românilor, puteți și voi!”, notează partidul AUR pe pagina sa de Facebook.

Guvernul intenționa să aloce la rectificarea bugetară 100 de milioane de lei pentru subvenția partidelor politice, pe lângă ce era prevăzut în bugetul votat în Parlament. S-ar fi ajuns la un record istoric privind subvenția partidelor: 265 de milioane de lei într-un singur an. În ultimii doi ani, partidele au încasat 252 de milioane de lei în fiecare an. Creșterea este de 18 ori față de 2015, momentul în care s-a modificat legea privind finanțarea partidelor politice.

Decizia Guvernului de a renunța la această alocare suplimentară pentru partide a venit ca urmare a presiunii publice și apariției informației în mass-media. Spre exemplu, Executivul a propus și anul trecut o majorare a subvenției cu 80 de milioane de lei.

Lipsa unei reacții publice a făcut ca partidele să încaseze subvenția majorată la rectificare, deși ministrul de Finanțe de la acea dată, Florin Cîțu, promisese că va reduce subvenția cu 30%.

Deși acest lucru nu s-a întâmplat în 2020, actualul premier s-a lăudat pe Facebook că a existat o diminuare a subvenției partidelor politice.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: