Politică

Așteptăm de 20 de ani! Încă un șef din SUA ne promite vize la liber. Fața lui Ciucă inspiră multă încredere…

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe asistentul principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan, aflat la Bucureşti pentru a participa la reuniunea Dialogului Strategic România-SUA. Oficialul american a propus acordarea de sprijin tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver. Alte teme de discuţie au fost cooperarea bilaterală pe dimensiunile politică, economică şi militară, situaţia de securitate regională, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina şi situaţia de securitate din regiunea Marii Negre.

”În cadrul întrevederii, între principalele subiecte discutate s-a aflat cooperarea bilaterală dintre România şi Statele Unite pe dimensiunile politică, economică şi militară. În ceea ce priveşte cooperarea sectorială, un loc central în cadrul discuţiilor l-a ocupat colaborarea dintre cele două părţi în domeniile energetic, IT&C şi agricultură, şeful Executivului exprimând interesul pentru atragerea unui număr cât mai mare de companii americane în vederea dezvoltării de proiecte în România”, anunţă marţi dimineaţă Executivul.

Cel de-al doilea subiect major abordat în cadrul întrevederii a fost situaţia de securitate regională, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.

”Premierul român a prezentat sprijinul multidimensional (umanitar, economic, inclusiv pentru exportul de cereale) acordat de România Ucrainei, precum şi ajutorul oferit Republicii Moldova, implicarea consistentă a ţării noastre fiind apreciată la nivelul administraţiei SUA”, precizează Guvernul.

De asemenea, a fost analizată situaţia de securitate din regiunea  Marii Negre, în contextul realizării Strategiei americane de securitate la Marea Neagră.

În cadrul dialogului, partea americană a propus acordarea de sprijin tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button