Știrile 60m.RO

Astăzi se împlinesc 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Programul evenimentelor

Pentru Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi”, Ministerul Culturii a decis să numească un ambasador onorific, iar titlul a revenit cântăreţei Irina Rimes. Oficialii au motivat alegerea prin dorinţa de a se adresa şi de a atrage tinerii, însă, în ultima săptămână, ea a fost subiectul disputat în mediul online, după afirmaţiile făcute despre artă şi sculptorul născut la Hobiţa.

Programul evenimentelor de la București

Evenimentul „Lumea Brâncuşi mai aproape de tine!” este programat să aibă loc miercuri, la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. A fost confirmată prezenţa prim-ministrului Ludovic Orban, ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, şi a lui Bogdan Gheorghiu.

În Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă al României, la orele 14:00 şi 16:00, vor avea loc tururi ghidate în sala „Brâncuşi”. Ea găzduieşte lucrări ale artistului, mai puţin „Cuminţenia Pământului”, care a fost retrasă în urmă cu doi ani, după ce Ministerul Culturii, în subordinea căruia se află MNAR, nu a mai plătit asigurarea sculpturii.

De la ora 17:30, în sala Sufrageria Regală va avea loc o ceremonie de decorare a unor personalităţi culturale, la care va participa ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, şeful departamentului Cultură, Culte, Centenar.

Un tur ghidat pentru oficialităţi va avea loc înainte ca, la ora 19.00, prim-ministrul Ludovic Orban, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, şi Bogdan Gheorghiu să susţină alocuţiuni.

Începând cu ora 19.10, în curtea Palatului Regal, va fi proiectată holograma lui Brâncuşi şi a unor lucrări ale sale.

Programul evenimentelor de la Târgu Jiu

a Târgu Jiu va fi deschis pentru public Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, în casa Barbu Gănescu, în care sculptorul a locuit în perioada în care a lucrat la ansamblul monumental „Calea Eroilor”.

În cadrul evenimentului inaugural va fi vernisată o expoziţie alcătuită din 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Paris şi 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârşit.

Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876, Hobiţa – 16 martie 1957, Paris) a fost sculptor, pictor şi fotograf, recunoscut drept pionier al modernismului, este unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului 20. Între lucrările sale se numără „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Domnişoara Pogany”, „Rugăciunea”, „Somnul”, „Danaida” şi „Cap de copil”.

Sursa: stirileprotv.ro

Back to top button