Politică

Antrenamentele piloților ucraineni pe F-16 în România încep anul viitor

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunțat că pregătirea piloților români și ucraineni pentru avioane F-16 ce trebuia să înceapă în luna august acest an va avea loc mai târziu. Mesajul vine la câteva zile după ce și SUA au precizat că pregătirea piloților ucraineni nu va avea loc doar în România și nu va începe în august, cum a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Apărării a dat primele detalii despre centrul pentru pregătirea piloților de F-16 de la Fetești, români și ucraineni. Centrul pentru pregătirea piloților pe avioane F-16 de la Fetești, Baza Aeriană 86 Borcea, va fi operațional la începutul anului viitor, a anunțat Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării a precizat că piloții români vor avea prioritate.

Centrul va pregăti piloți români pentru cele două noi escadrile ale Forțelor Aeriene, dar și ucraineni care vor folosi aparatele F-16 date Kievului de țările occidentale.

„Ne dorim foarte mult, ca la începutul anului viitor să putem avea elemente concrete. Ce pot să vă spun este faptul că piloții români vor avea prioritate și că nevoile noastre de pregătire a piloților români vor fi acoperite de existența acestui centru”, a declarat Angel Tîlvăr într-un interviu la TVR.

Centrul va fi organizat de România, Olanda şi compania americană Lockheed Martin. Potrivit înțelegerii, țara noastră va pune la dispoziţie infrastructura, Olanda va aduce avioane, iar compania americană va asigura instructorii şi tehnicienii, printr-un subcontractant.

România are în prezent 17 avioane F-16, însă a mai cumpărat 32 de aparate norvegiene, care mai pot zbura cel puțin încă 10 ani. Potrivit Forțelor Aeriene, prin 2025-2026, armata va avea trei escadrile de F-16.

Anunțul ministrului Apărării – Angel Tîlvăr vine după ce președintele Klaus Iohannis declara că centrul ar putea deveni operațional în august.

Klaus Iohannis a anunțat că Centrul pentru pregătirea piloților de F-16 de la Fetești va fi operațional din august 2023

România a anunțat deja HUB-ul regional pentru antrenamentele piloților de avioane F-16, un centru de instruire a piloților de avioane F-16 unde să se antreneze și piloți din Ucraina, potrivit deciziei luate la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, de joi, 6 iulie.

În cadrul ședinței CSAT „a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16. Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”.

Decizia de a pregăti piloți pentru F-16 a fost luată la Summitul de la Vilnius, 11 țări fiind de acord să ajute Ucraina. Documentul pentru antrenarea piloților ucraineni în România a fost semnat la summitul NATO din Lituania, din 11-12 iulie 2023.

”Este o soluție foarte bună pentru România, pentru că în momentul de față România nu are resursele necesare pentru a pregăti, în țară, pentru că nu avem nici aeronavele de dublă comandă, nici nfrastructura, nu avem simulatoarele, nu avem instructorii necesari”, a declarat Gl.(r.) Ștefan Dănilă, fost șef al Armatei, citat de televiziunea națională. 

SUA au anunțat amânarea pregătirii piloților pentru F-16

Anunțul făcut de Ministerul Apărării vine la câteva zile după amânarea sugerată de Casa Albă. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a reiterat că piloții ucraineni vor fi instruiți pe acest tip de aeronave în Danemarca și România, dar și în alte locații. oficialul american nu a răspuns data exactă la care vor începe antrenamentele și cât vor dura.

„Înaintăm cu (demersurile pentru) antrenamentul pe F-16 pentru piloții ucraineni în România și Danemarca. Datele, locațiile, durata, toate acestea sunt încă în curs de elaborare. Nu pot să vă dau o zi din calendar și să vă spun: <<Ei bine, va începe în România aici, și va începe în Danemarca acolo>>. Pur și simplu nu știu. Încă lucrăm la asta. (…) Cu toții luăm acest lucru cu sentimentul de urgență corespunzător și vrem să îi instruim cât mai mult posibil – sau cât mai repede posibil. (…)

Dar știm că va fi în Danemarca și în România”, a răspuns John Kirby, întrebat dacă există un consens între SUA și aliații europeni pentru antrenarea piloților ucraineni.

„Și ar putea fi și alte locații. La asta ne uităm acum. Știu că britanicii încep, de asemenea, cursuri de limba engleză pentru piloții ucraineni, astfel încât aceștia să poată opera efectiv comenzile unui F-16. Deci asta va începe aici, cred, în curând”, a mai spus Kirby.

Deși SUA nu au precizat locul din România unde vor avea loc antrenamentele, centrul va fi la Baza 86 Aeriană Borcea.

De ce au fost amânate antrenamentele în România,  până în 2024 

România nu a avut până în prezent capacitatea de a antrena piloți pentru avioanele de luptă F-16, iar piloții români se antrenează în alte țări. De aceea este posibil ca antrenamentele în România să fi fost amânată pentru moment. Piloții ucraineni încep antrenamente în câteva săptămâni, în luna august, în alte țări, printre care Danemarca și Olanda și, posibil, Marea Britanie și Polonia. Informația a fost confirmată, indirect, de ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov. Acesta a mai anunțat și că Ucraina ar putea primi primele avioane F-16 în primăvara anului 2024. Astfel că este necesară o pregătire intensivă a piloților ucraineni pe o perioadă de 6-8 luni.

Durata de pregătire a fiecărui pilot în parte este variabilă, în funcție de experiență și de gradul de antrenament, spun experții.

„În caz de urgență, război, de exemplu, cu program intensiv, pregătirea se poate face și în 3 luni, dar în mod normal durează un an sau chiar doi”, susține un expert în aviația militară.

Cel puțin un an și câteva luni, hubul regional F-16 ce va funcționa în România va fi dedicat exclusiv formării piloților Forțelor Aeriene Române, a precizat expertul militar. Forțele Aeriene Române au nevoie urgentă de 50 de piloți de F-16 Fighting Falcon, mai ales că 32 de astfel de avioane vor ajunge din Norvegia. Piloții ucraineni se vor pregăti în alte țări NATO până se vor putea antrena la Baza Borcea. Iar antrenarea piloților ucraineni în România se va face abia spre sfârșitul lui 2024, când cerințele Forțelor Aeriene Române vor fi, în general, rezolvate, a concluzionat specialistul

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button